03 mart. 2023 | 12:55

Înotul la bazin sau în natură, în aer liber: ce te sfătuiesc cercetătorii să faci

ACTUALITATE
Înotul la bazin sau în natură, în aer liber: ce te sfătuiesc cercetătorii să faci

Înotul în aer liber nu este doar un mod plăcut de a te bucura de soare, aer curat și împrejurimi, ci poate ajuta și la ameliorarea stresului și la creșterea endorfinelor.

Alături de bucuriile înotului în aer liber vin și unele pericole: maree, curenți, insecte, bacterii sau apele uzate netratate care se varsă în mod regulat în mări, râuri și lacuri, în întreaga lume.

Riscurile înotului în apele naturale

Este posibil să nu existe indicatoare care să avertizeze despre pericolele locale, iar prezența agenților toxici ar putea să nu fie evidentă.

Există, de asemenea, multe pericole naturale în apele în aer liber în comparație cu piscinele, în special vara.

Algele albastre-verzi sunt un tip de bacterii care se găsesc în mod natural în ecosistemele lacurilor. În verile calde, ele au tendința de a se înmulți.

Diareea este cea mai frecventă boală legată de înotul în aer liber, adesea din cauza contaminării apelor uzate. Te îmbolnăvești dacă înghiți apă contaminată, care poate conține bacterii și viruși precum E.coli sau Norovirus.

Dacă este să faci media, lucrurile stau în felul următor:

În comparație cu o piscină, înotătorii în aer liber au mai multe șanse să se îmbolnăvească din cauza înotului în apă în aer liber, deoarece vor fi întotdeauna supuși microbilor potențial cauzatori de boli destul de grave.

Apa din piscină, cu niveluri adecvate de dezinfecție cu clor și menținere a pH-ului, este mult mai puțin probabil să conțină microorganisme infecțioase și, prin urmare, reprezintă un mediu mult mai sigur pentru înotul de agrement.

Rănirile și înecurile sunt, de asemenea, mult mai puțin probabile la piscinele unde sunt prezenți salvamari instruiți ca să te salveze în timp util.

În concluzie, poate că cea mai bună alegere este să mergi la înot la o piscină în aer liber, unde ai certitudinea că nu există viruși care te pot contamina, poți fi salvat, însă te poți bucura de razele soarelui și de aer curat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele