27 feb. 2023 | 06:00

”Îngropat” de ANAF pentru că vindea mașini second-hand: măsura pe care trebuie să o știe toți samsarii, datoria e fabuloasă

ACTUALITATE
”Îngropat” de ANAF pentru că vindea mașini second-hand: măsura pe care trebuie să o știe toți samsarii, datoria e fabuloasă

În efortul de a descuraja evaziunea fiscală din România, inspectorii ANAF pun tunurile pe o varietate foarte mare de români, cu venituri din diferite surse. Ce nu te-ai fi așteptat este ca autoritățile să pună sub lupă samsarii de mașini, oamenii din spatele uneia dintre cele mai profitabile afaceri de pe meleaguri mioritice.

Cel mai recent caz mediatizat de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în urma inspecțiilor fiscale realizate luna trecută în România, vizează o persoană fizică a cărei sursă de venit era comercializarea în mod constant de mașini la mâna a doua. Din păcate, respectivul individ a evitat să achite TVA-ul aferent tranzacțiilor, după ce depășise plafonul de scutire. În consecință, românul s-a trezit în situația de a fi nevoit să achite retroactive taxa pe valoare adăugată pentru perioada iulie 2016 – decembrie 2020.

Vânzătorii de mașini din România, luați în vizor de ANAF

După cum se arată în raportul ANAF disponibil la această adresă, vânzătorul de mașini la mâna a doua făcut subiectul unei verificări pentru perioada fiscală ianuarie 2016 – decembrie 2020, ca imediat să fie evidentă depășirea plafonului de scutire de TVA. Ca referință, la acea vreme, pragul superior era de venituri de 220.000 de lei. Pentru că încasările erau peste valoarea cu pricina, bărbatul a devenit în mod automat plătitor al taxei sau, mai bine zis, ar fi trebuit să devină, dar s-a fofilat.

„În perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2020, persoana impozabilă verificată a achiziționat autovehicule second hand în scopul revânzării, desfășurând o activitate economică în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate, având în vedere numărul, valoarea și repetabilitatea în timp a acestor vânzări, potrivit prevederilor legale.

Organele de inspecție fiscală au constatat că, la sfârșitul lunii mai 2016, contribuabilul verificat a realizat venituri comerciale din vânzarea autovehiculelor rulate în sumă de X lei (sumele din raport sunt anonimizate de ANAF – n. red.), depășind astfel plafonul de scutire de TVA de 220.000 lei, având obligația ca, în termen de zece zile de la sfârșitul lunii mai 2016, să solicite înregistrarea în scopuri de TVA (…). Contribuabilul verificat nu s-a înregistrat în scopuri de TVA – în conformitate cu prevederile legale, acesta ar fi trebuit să devină persoană fizică impozabilă plătitoare de TVA începând cu 1 iulie 2016”, scrie în raportul citat de avocatnet.ro.

În final, românul s-a trezit cu o decizie de impunere fabuloasă pentru perioada în care a evitat să achite TVA-ul. Din păcate, Agenția s-a ferit să spună sumă exactă în același comunicat. „Organele de inspecție fiscală au calculat TVA pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze, dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de TVA, pentru perioada cuprinsă între 1 iulie 2016 – 31 decembrie 2020, iar pentru veniturile obținute începând cu 1 septembrie 2018, contribuabilul avea obligația să aplice TVA la toate livrările de autoturisme second hand efectuate după această dată și să îndeplinească toate obligațiile ce decurg din calitatea de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA. În concluzie, organele de inspecție fiscală au stabilit că, pentru activitatea desfășurată, persoana fizică X datorează suplimentar suma totală de X lei”, mai scrie în document.

În 2023, suma încasată până la care ești scutit de achitarea TVA este de 300.000 de lei. După care, conform codului fiscal în vigoare, devii automat plătitor al taxei citate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele