19 mai 2023 | 08:00

Informația momentului pentru românii care țin banii la saltea: ce se întâmplă cu banii cash, încrederea în numerar

ACTUALITATE
Informația momentului pentru românii care țin banii la saltea: ce se întâmplă cu banii cash, încrederea în numerar

În timp ce unele țări fac eforturi pentru a fugi pe cât posibil de banii în format numerar, iar progrese importante în acest sens s-au înregistrat și pe meleaguri mioritice, un nou studiu pune utilizarea cash-ului în altă lumină.

Un sondaj realizat de The Harris Poll pentru Credit Karma atrage atenția că, în unele dintre cele mai puternice economii ale lumii, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, adulții foloseau în martie 2023 mai mult numerar decât în urmă cu un an. Vorbim de 53% în SUA și 46% în Marea Britanie. Principalul argument pentru această schimbare de paradigmă are legătură cu un beneficiu incredibil de important. Cei care folosesc numerar ca soluție de plată sunt tentați să cheltuie mai puțin, în trei din cinci cazuri, după cum citează Fortune.

Oamenii fug de plățile digitale pentru responsabilizare

Deși în pandemie s-a accelerat masiv tranziția de la cash către soluții digitale de plată, la momentul de față oamenii încearcă să facă față cei mai accelerate inflații de la începutul anilor 1980. Printre altele, asta se reflectă într-un efort semnificativ de a găsi soluții de economisire, indiferent dacă este garantat sau nu că va funcționa.

Având în vedere că prețurile au crescut cu 10% în Marea Britanie, nu este atât de surprinzător că oamenii își reconcentrează atenția pe numerar în defavoarea cardurilor de credit și debit. Nu de alta, dar mai mult de două treimi dintre participanții la studiu citat mai sus au insistat pe faptul că metodele digitale de plată i-au făcut să cheltuiască mai mult.

„Pe măsură ce lumea a revenit la normalitate după pandemie, și prețurile cresc, considerăm că numerarul rămâne unul dintre cele mai durabile moduri de a gestiona banii”, a declarat Courtney Alev, director asociat la Credit Karma. „Numerarul transcende generațiile și situațiile financiare”, a adăugat el

Chiar și în rândul tinerilor, ușor influențați de trendurile de pe TikTok, mulți au adoptat un truc financiar care implică separarea banilor în plicuri pentru diverse tipuri de cheltuieli. Acest mecanism este intitulat ”încărcare cu numerar”. O singură problemă vehiculată de revenirea la numerar are legătură cu încurajarea economiei subterane, cu serviciile plătite exclusiv în cash. „Este posibil ca economia subterană să fi crescut în timpul pandemiei, iar cifrele de utilizare a numerarului reflectă acest lucru”, concluzionat Alev.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele