08 mai 2023 | 07:00

Dispar banii numerar, schimbarea inevitabilă a început deja: avertismentul pentru români cu economii la saltea

ACTUALITATE
Dispar banii numerar, schimbarea inevitabilă a început deja: avertismentul pentru români cu economii la saltea

Tranziția de la cash la card sau bani digitali a început de mulți ani, dar s-a accelerat în pandemie și discuțiile despre dispariția numerarului sunt mai aprinse ca niciodată. În mod previzibil, nu vom ”migra” toți în același timp, dar trendul este ireversibil, conform experților.

La momentul de față, nu mai puțin de 80% dintre plățile din SUA se realizează exclusiv digital, în timp ce 4 din 10 americani au renunțat complet la cash. În țările nordice, tranziția de la numerar la plăți cu cardul sau diverse aplicații de plată cu intermediul telefonului s-a produs chiar mai repede decât atât. În Suedia, de exemplu, valoarea numerarului reprezintă doar 1% din PIB-ul țării, în timp ce doar 15% din tranzacții implică schimb de cash. În 2024, oficialii din Hong Kong sunt de părere că doar 1,6 dintre achiziții vor implica numerar.

Ce urmează pentru banii numerar

Chiar dacă românii nu sunt la fel de avansați tehnologic precum americanii sau alte țării din occident, plățile cu cardul au explodat și în România, la fel și fuga de cash din cauza multiplelor achiziții online, dar și servicii de ride-sharing care, aproape exclusiv, implică bani digital.

Conform unei analize realizate de Tech.co, ne îndreptăm cu pași repezi către o ”societate fără numerar”, una în care numerarul sau orice altă formă de monedă fizică nu mai sunt folosite pentru tranzacții financiare. Totul se realizează prin metode de plată digitale, de la carduri de credit sau debit până la portofele mobile și aplicații de plată.

Deși este greu de prezis renunțarea la cash, aproximativ 70% dintre americanii de până la 50 de ani sunt încrezători că acea transformare se va petrece pe parcursul vieții lor. În teorie, transformarea ar fi fost mult mai lentă, dar în pandemie au scăzut tranzacțiile cu cash pe mapamond între 7% și 19% într-o perioadă relativ scurtă.

În final, deși aproximativ 56% dintre participanții la un sondaj Gallup au afirmat că posesia de cash vine cu un confort psihologic, mulți nu folosesc acei bani. Chiar și așa, oamenii au nevoie de bani în buzunar să se simtă bine. Pe de altă parte, renunțarea la cash va facilita prevenirea fraudelor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele