07 apr. 2023 | 08:00

Informația momentului de la Banca Transilvania: ce se întâmplă cu banii românilor, ce urmează în 2023

ACTUALITATE
Informația momentului de la Banca Transilvania: ce se întâmplă cu banii românilor, ce urmează în 2023

Banca Transilvania este cel mai important jucător din domeniul bancar autohton și administrează un procent semnificativ din finanțele românilor. În acest context, analizele companiei referitoare la piața din România, la ce urmează pentru să se întâmple din punct de vedere economic, sunt foarte importante.

Conform datelor calculate, estimate și agregate de Banca Transilvania, în 2023, România va înregistra o creștere a Produsului Intern Brut de 3%, în creștere față de estimarea anterioară de 2,4%. Raportul pe marginea acestui subiect a fost semnat de directorul de analiză economică din cadrul instituției, Andrei Rădulescu. În februarie, cu o lună mai devreme, creșterea estimată era de 2,6%.

Banca Transilvania și economia românească

„Previziunile pe termen scurt și mediu pentru evoluția economiei României au fost actualizate prin încorporarea celor mai recente dinamici ale indicatorilor macrofinanciari, mondiali, europeni și interni, inclusiv a estimărilor provizorii (1) cu privire la dinamica PIB-ului și componentelor din trimestrul IV și întreg anul 2022. În scenariul macroeconomic central revizuit PIB-ul României ar putea decelera de la 4,8% an/an în 2022 la 3,0% an/an în 2023. Această perspectivă are la bază premisele de decelerare pentru cererea internă, în contextul ajustărilor induse de nivelul ridicat al inflației și incertitudinii”, arată analiza băncii.

Cu această ocazie, Banca Transilvania susține că ar putea crește consumul privat în România cu o rată anuală de 4,8%, o diminuare față de cele 5,5 procente din 2022. Pentru context, acest parametru reprezintă principala componentă din PIB. Pe de altă parte, conform Economedia.ro, banca se așteaptă la continuarea fluxurilor investiționale în economie, dar dinamica anuală a investițiilor productive (motorul economiei din perspectiva cererii) ar putea decelera la 6,0% în 2023 (după accelerarea la 9,2% în 2022), pe fondul contextului pre-electoral și al persistenței unui nivel ridicat de incertitudine. Vizavi de consumul public, acesta ar putea crește cu 2,7% de la an la an, comparativ cu 2,2% în perioada 2021/2022.

Pe termen lung, economia națională ar putea crește cu rate anuale în accelerare la 3,3% în 2024, respectiv 3,7% în 2025, scenariu susținut de perspectivele de continuare a fluxurilor investiționale în economie. Anterior, pentru anul 2024, Banca Transilvania se aștepta la o creștere a economiei naționale cu un ritm în accelerare la 3,7%.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele