03 mart. 2023 | 07:30

Informația dimineții pentru toți românii, cum se rezolvă problema energiei: cum previi un blackout în România, treci la emisii zero

ACTUALITATE
Informația dimineții pentru toți românii, cum se rezolvă problema energiei: cum previi un blackout în România, treci la emisii zero

Într-o perioadă în care tot mai mulți români sunt stresați când vine vorba de facturile la energie, autoritățile trebuie să se gândească cum să implementeze în domeniul energetic o serie de prevederi de la Comisia Europeană. Nu de alta, dar tranziția la energie verde și scăderea emisiilor de carbon tinde să fie din ce în ce mai puțin opțională.

În contextul european și în raport cu îngrijorarea legată de încălzirea globală, ministrul Energiei a explicat într-o postare pe Facebook care ar fi soluțiile la problemele cu care se confruntă România în prezent, din punct de vedere energetic. În opinia oficialului, o imposibilitate este decarbonizarea fără energie nucleară. Cu alte cuvinte, Virgil Popescu este de părere că ar fi absurd să renunțăm la centralele nucleare, atât noi, cât și alte țări din Europa.

Ce facem cu costurile la energie în România

După cum a explicat oficialul, sunt importante investițiile în toate resursele de energie cu emisii scăzute de carbon, pentru a atinge obiectivele de decarbonizare asumate la nivel european, dar și independența energetică.

”Am transmis că pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare asumate la nivel european, dar şi independenţa energetică, trebuie să investim în toate sursele de energie cu emisii scăzute de carbon. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate. Înlocuirea cărbunelui va necesita investiţii într-o perioadă scurtă de timp, care trebuie făcute maximizând potenţialul şi resursele specifice fiecărei ţări”, arată ministrul Energiei, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Revenind însă la beneficiile sociale și economice ale energiei nucleare, lucrurile sunt clare în viziunea ministrului. ”Energia nucleară asigură noi locuri de muncă şi are o mare contribuţie la PIB-ul unei ţări. Nu susţinem o abordare care să ducă la o competiţie între sursele regenerabile şi nucleare, pentru că sunt surse complementare care vor asigura un mix energetic decarbonizat până în 2050 şi, de asemenea, vor asigura dezvoltarea pieţei hidrogenului din UE la maximumul său potenţial. De aceea, este nevoie de o cooperare internaţională pentru a asigura securitatea şi independenţa energetică”, a concluzionat Virgil Popescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele