Inflația, războiul și economia Chinei ar putea face din 2023 un an „înfricoșător”. „Amenințările lui Putin vor deveni mai explicite”
Temerile legate de inflație au agitat piețele în 2022. Acum, investitorii ar putea avea lucruri mai înfricoșătoare de care să se îngrijoreze în 2023, potrivit unui raport al firmei globale de cercetare și consultanță Eurasia Group.
„Undele de șoc ale inflației” figurează în continuare ca unul dintre principalele riscuri politice ale Eurasiei pentru 2023 într-un nou raport.
Dar, inflația ocupă locul patru pe listă, după îngrijorările legate de o Rusie necinstită sub conducerea lui Vladimir Putin și de consolidarea puterii lui Xi Jinping în China.
„Zbaterile cu săbii nucleare ale Moscovei se vor intensifica”
A treia cea mai mare teamă a Eurasiei – utilizarea sporită a tehnologiei inteligenței artificiale pentru a face ravagii în economia globală – nu face decât să se adauge la neliniștile legate de perturbarea din partea Rusiei și a Chinei. Eurasia a numit IA „un cadou pentru autocrați”.
Eurasia, condusă de politologul și autorul Ian Bremmer, a subliniat că războiul Rusiei cu Ucraina ar putea deveni o problemă și mai mare pentru Statele Unite și Europa.
„Zbaterile cu săbii nucleare ale Moscovei se vor intensifica. Amenințările lui Putin vor deveni mai explicite”, a afirmat Eurasia în raportul său. De asemenea, este îngrijorată de faptul că „hackerii afiliați Kremlinului vor intensifica atacurile cibernetice asupra firmelor și guvernelor occidentale”.
Acest lucru ar putea însemna încercări de a întrerupe conductele de petrol, sateliții americani și europeni și alte infrastructuri de telecomunicații și tehnologie, precum și eforturi suplimentare de influențare și sabotare a alegerilor globale.
„Moscova își va intensifica comportamentul necinstit cu operațiuni de influență nou împuternicite care vizează țările NATO”, a afirmat Eurasia în raport.
Eurasia a indicat viitoarele alegeri din Polonia din 2023 ca fiind „cea mai evidentă țintă”, dar că și alte națiuni occidentale „vor fi vulnerabile”.
„Economia Chinei se află într-o stare fragilă”
Autocrația din China este, de asemenea, o potențială durere de cap economică și de piață.
„Demersul lui Xi pentru controlul statului va produce decizii arbitrare și volatilitate politică. Economia Chinei se află într-o stare fragilă după doi ani de controale dure ale Covidiei-19”, a notat Eurasia, subliniind că „prăbușirea sentimentului cumpărătorilor de locuințe și a pieței a dus la oprirea creșterii în sectorul imobiliar critic, epuizând veniturile guvernului local”.
Eurasia a adăugat că „contextul de slăbire a creșterii globale și de aprofundare a provocărilor interne necesită un management economic competent din partea Beijingului”. În schimb, „conducerea chineză oferă opacitate și impredictibilitate”.
Oficialii chinezi au anunțat în octombrie că vor întârzia publicarea unor date economice cheie, o veste despre care Eurasia a spus că „este un semn de rău augur pentru piețele globale”.
Toată această incertitudine vine în timp ce China continuă să se confrunte cu epidemia tot mai mare de Covidă din țară. Eurasia se teme că „dacă ar apărea o nouă tulpină severă de Covid”, este „mai probabil ca aceasta să se răspândească pe scară largă în China și în afara ei”.
„Este puțin probabil ca China să identifice noua variantă din cauza testării și secvențierii reduse, să recunoască o boală mai severă din cauza unui sistem de sănătate copleșit și să lase să se afle vestea unei variante mai severe, având în vedere istoricul lui Xi în materie de transparență”, a declarat Eurasia. „Lumea ar avea puțin sau deloc timp să se pregătească pentru un virus mai mortal”, potrivit CNN.
Între timp, Eurasia se teme, de asemenea, că Beijingul „va utiliza noile tehnologii nu doar pentru a întări supravegherea și controlul propriei societăți, ci și pentru a răspândi propaganda pe rețelele de socializare și a intimida comunitățile de limbă chineză de peste hotare”.
Inflația – punctul nevralgic
Nimic din toate acestea nu înseamnă că îngrijorările legate de creșterea prețurilor s-au risipit.
În timp ce inflația este listată ca fiind al treilea cel mai mare risc, Eurasia este în continuare îngrijorată de faptul că „creșterea ratelor dobânzilor și recesiunea globală vor crește riscul de crize pe piețele emergente”.
Prețurile la energie, în special, vor rămâne un punct nevralgic pentru piețele și economia globală, întrucât Eurasia notează că „prețurile mai mari la petrol vor crește, de asemenea, fricțiunile dintre OPEC+ și Statele Unite”.