04 ian. 2023 | 09:27

Spionii lui Putin în inima Europei. Cum încearcă oamenii din umbră să schimbe cursul războiului din Ucraina

ULTIMA ORĂ
Spionii lui Putin în inima Europei. Cum încearcă oamenii din umbră să schimbe cursul războiului din Ucraina

Agenți din Germania care îl susțin pe Putin lucrează pentru a întoarce Berlinul împotriva Ucrainei, potrivit unei investigații Reuters.

Agenția internațională de știri a dezvăluit că figuri-cheie care fac campanie pentru ca Germania să schimbe cursul în privința Ucrainei au legături cu guvernul rus sau cu extrema dreaptă.

Aceștia indică o campanie – atât online, cât și pe străzi – care îndeamnă Berlinul să își reconsidere sprijinul pentru Ucraina, exprimând mesaje care se bazează pe legăturile dintre Germania și Rusia, pe vechile legături sovietice cu estul comunist și pe decenii de dependență a Germaniei de gazul rusesc.

Germania – cea mai mare economie europeană – este un susținător cheie al Ucrainei în cadrul UE, promițând cantități masive de ajutor militar și civil pentru Kiev.

Reuters a stabilit identitățile unor figuri cheie implicate în promovarea intereselor rusești în interiorul Germaniei, folosind interviuri, postări pe rețelele de socializare și alte informații disponibile public.

Una dintre acestea este Max Schlund, care s-a numit inițial Rostislav Teslyuk înainte de a-și schimba numele în urmă cu un deceniu.

În ultimele luni, el a călătorit în estul Ucrainei, controlat de Rusia, în plus, o agenție guvernamentală rusă – aflată în prezent sub sancțiunile UE – i-a plătit biletul de avion pentru a participa la o conferință la care președintele rus Vladimir Putin a fost unul dintre principalii vorbitori.

Agenția, Rossotrudnichestvo, a fost sancționată de blocul comunitar pentru că a supravegheat o rețea de „influență” care răspândea narațiunile Kremlinului.

Șeful acesteia a catalogat sancțiunile drept „nebunești”.

Un alt bărbat, Andrei Kharkovsky, a fost identificat de Reuters. El a jurat credință unei societăți cazace care susține campania militară a Moscovei în Ucraina.

Legăturile ascunse cu statul rus

Reuters a constatat că mulți dintre cei mai vocali susținători ai schimbării politicii Germaniei față de Ucraina folosesc nume false și au legături ascunse cu statul rus sau cu entități din această țară.

Autoritățile germane au făcut legătura între una dintre persoanele identificate de agenția de presă și extrema dreaptă.

Unii susținători ai ideologiei de extremă au fost acuzați de poliția germană în decembrie că au complotat pentru răsturnarea guvernului.

Unul dintre ei conduce un canal de socializare în limba germană numit „Putin Fanclub” și, ca un ecou al presupusului complot, a făcut apel pe rețelele de socializare, la începutul anului trecut, la luarea cu asalt a parlamentului german.

Până în prezent, Germania a promis Ucrainei un ajutor umanitar de peste 1 miliard de euro, pe lângă echipamente militare, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană.

O majoritate a germanilor sprijină Ucraina, dar creșterea prețurilor, alimentată de o creștere abruptă a costurilor energiei, a erodat aprobarea pentru creșterea sprijinului militar.

Ministerul de Interne german a declarat că privește „foarte serios” orice încercare a altor țări de a influența Germania, în special „în contextul războiului rusesc împotriva Ucrainei”.