24 oct. 2023 | 11:12

Indianul care a dat lovitura în România cu o afacere de milioane. Produce un singur lucru și se vinde ca pâinea caldă

Indianul care a dat lovitura în România cu o afacere de milioane. Produce un singur lucru și se vinde ca pâinea caldă

Un indian a dat lovitura în România cu o afacere de milioane, după ce a renunțat la un loc de muncă excelent în țara lui, pentru a fi alături de soția lui româncă și de fiul lor. Produce un singur lucru, care se vinde ca pâinea caldă.

Indianul, despre afacerea lui din România

Indianul, Ajay Naqvi, a renunțat la o carieră de marketing în Coca Cola în India. În prezent, cultivă 10 hectare de afine în satul Toderița, lângă Făgăraș.

Compania lui, Dealul cu afine, a atras până în prezent fonduri de 800.000 de euro de la investitori internaționali, urmând ca anul acesta să se extindă sub numele de Blue Renaissance cu producția de sucuri ce nu au niciun strop de apă sau zahăr în ele.

„Potențialul de valoare adăugată e uriaș și sunt studii în întreaga lume care au evidențiat efectul benefic al afinelor de la intestin, la inimă, la ficat, la piele, la digestie. Sunt niște fructe geniale. Aș merge până acolo încât să spun că sunt fructele miraculoase de care lumea are nevoie.

Este dificil (să cultivi afine, n.r.) din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul că este foarte scump să începi o astfel de plantație. Pentru că ele nu cresc direct în pământ, trebuie să creezi un pat care poate fi organic sau anorganic.

Agricultura organică în ceea ce privește afinele e și mai dificilă. Când nu folosești pesticide sau erbicide și trebuie să menții un ecosistem organic, nu trebuie să ucizi buruienile.

Trebuie să lași buruienile să crească alături de plantele tale pentru că, în subsol, toate comunică între ele. De asemenea, e o modalitate de a ”învăța” plantele să supraviețuiască alături de buruieni. Cu cât mai puternică e planta, cu atât mai bune vor fi afinele. Acesta cred că este unul dintre motivele pentru care afinele noastre sunt atât de dulci. ”, a spus el.

Câți bani a investit indianul în afacerea lui

Indianul a mai spus că până acum el și familia lui au investit aproximativ un milion de euro în această afacere. Însă, Ajay Naqvi a precizat că nu toți acești bani au mers direct în plantație.

El a explicat că o parte din această investiție a fost destinată propriei sale linii de procesare certificată ISO. În plus, a investit în sat, pentru crearea unor spații de depozitare autorizate DSVSA.

Indianul a mai spus că este nevoie de 100.000 de euro pentru a pune bazele unui hectar de plantație. Însă, pentru o suprafață de peste cinci hectare, costurile încep să se reducă.

Dacă faci două hectare sau trei hectare, până la cinci hectare, te costă cam 100.000 de euro/hectar. Deci pentru cinci hectare ai nevoie cam de o jumătate de milion de euro.

Alte zone în care ajungi să cheltuiești o grămadă de bani ar fi substratul despre care vorbeam, materialul organic pe care îl găsești în ținuturile umede ale Europei, Lituania, unele părți din Rusia. În România nu se excavează pentru că ar trebui făcut acest lucru în Delta Dunării care este un sit UNESCO și e nevoie de permisiuni care nu se dau încă în România.

Ai nevoie de un depozit refrigerat, un spațiu de sortare, trebuie să investești într-un tractor bun, trebuie să investești într-un generator… Plantația noastră, spre exemplu, e într-o zonă fără curent, fără gaz, suntem aproape de o rezervație forestieră de 150 de hectare, aproape de Poiana Narciselor, la 2 km distanță de cel mai apropiat drum asfaltat.

Dar sunt o mulțime de avantaje. Nu ne expunem plantele la poluare, calitatea apei este foarte bună și asta se vede în fructele pe care le cultivăm.”, a mai explicat el, potrivit spotmedia.ro.

Indianul a mai spus că plănuiește ca în următorii doi – trei ai să investească și mai mult decât până acum. Vrea să-și transforme afacerea de la producător de afine la companie producătoare de băuturi.

În ceea ce privește forța de muncă, indianul a spus că a avut noroc. În 2016, când a cumpărat plantația, a cunoscut o familie care locuiește în sat și lucrează pentru el. Sunt nouă oameni pe care se bazează pentru munca de bază, dar la recoltă are nevoie de 40 de oameni pe zi. Pentru aceasta se bazează pe o echipă din Covasna și pe una dintr-un sat vecin.