08 mai 2023 | 15:04

În viitor, hainele tale ar putea fi făcute dintr-un material viu, care se „autorepară”: ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
În viitor, hainele tale ar putea fi făcute dintr-un material viu, care se

O echipă de la Universitatea Newcastle și Universitatea Northumbria din Marea Britanie a descoperit că firele subțiri, asemănătoare rădăcinii, produse de ciuperci, pot fi folosite ca material biodegradabil, purtabil, care se poate repara singur.

În testele lor, cercetătorii s-au concentrat pe ciuperca Ganoderma lucidum, producând o piele din filamente ramificate, cunoscute sub numele de hife, care împreună se împletesc într-o structură numită miceliu.

Cum vor fi făcute hainele în viitor

Cu puțin mai multă muncă, pielea fragilă ar putea servi ca înlocuitor pentru piele, satisfăcând gusturi vegane, ecologice și de modă, deși procesul de creare a acesteia trebuie, de asemenea, să fie accelerat și extins, înainte de a putea fi transformată în geaca de sezonul următor.

„Rezultatele sugerează că materialele de miceliu pot supraviețui în medii uscate și oligotrofe, iar autorepararea este posibilă cu o intervenție minimă, după o perioadă de recuperare de două zile”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Materialul s-a putut repara singur în câteva zile. (Elsacker și colab., Materiale funcționale avansate, 2023)

Materialele pe bază de miceliu sunt deja folosite într-o varietate de domenii, de la construcții la textile. Cu toate acestea, procesul folosit pentru a produce aceste materiale tinde să ucidă chlamydospores – sporii fungici care ajută organismul să se regenereze.

O nouă abordare care implică un amestec de micelii, chlamydospori, carbohidrați, proteine și alți nutrienți într-un lichid a încurajat creșterea unei pieli care poate fi îndepărtată și uscată. Rezultatele sunt în prezent prea delicate pentru a fi transformate într-o îmbrăcăminte. Cu toate acestea, cercetătorii sunt încrezători că este posibil ca inovațiile viitoare să o transforme într-o piele mai dură, eventual prin combinarea straturilor sau plastifierea în glicerol.

În mod esențial, procesul de producție nu a ucis chlamydosporii, care ar putea fi reînviați pentru a crește hife proaspete peste breșele din piele. Testele pe material au arătat că, într-adevăr, a fost capabil să înlocuiască găurile făcute în el, dacă a fost plasat în condiții similare în care a fost crescut. Materialul a fost la fel de puternic ca înainte, deși era încă posibil să se vadă unde fuseseră găurile.

„Abilitatea acestui material miceliu regenerativ de a vindeca micro și macro defecte deschide perspective interesante de viitor pentru aplicații unice de produse în înlocuiri de articole din piele, cum ar fi mobilierul, scaunele auto și îmbrăcămintea de modă”, scriu cercetătorii.

Echipa a lucrat și cu ciuperca Pleurotus ostreatus, care nu conține chlamydospori. Nu a fost capabil să se autorepare în același mod, demonstrând că clamidosporii au fost cei care au dat materialului capacitatea de a se regenera.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele