24 iul. 2023 | 10:48

În timp ce românii sunt asaltați de scumpiri și taxe umflate, a scăzut TVA-ul la 5% unde nu te aștepți: ”pe români, nu-i încălzește”

ACTUALITATE
În timp ce românii sunt asaltați de scumpiri și taxe umflate, a scăzut TVA-ul la 5% unde nu te aștepți: ”pe români, nu-i încălzește”

În timp ce românii care vor să meargă la un restaurant, la o pensiune sau să-și cumpere niște alimente bio vor plăti cu 10% mai mult de la 1 septembrie pentru același lucru, ai fi uimit ce achiziții se vor bucura de un TVA de 5%, cel mai mici din România.

În timp ce multe țări se străduiesc să suprataxeze bogăția și manifestările de aroganță în spațiul public, practică cu care se bat cu pumnul în piept și oficialii din coaliția de guvernare din România, realitatea de la noi pare să fie un pic altfel. Nu de alta, dar până și ministrul Economiei, Radu Oprea, și-a manifestat bulversarea în ultimele zile pe marginea unei propuneri venite din Coaliție pentru o cotă de TVA de 5% în cazul ambarcațiunilor de lux. Partea amuzantă este că astfel de măsuri sunt promovate ca facilitând creșterea încasărilor la bugetul de stat, îmbunătățirea situației economice a țării. „Pe majoritatea românilor, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, nu-i încălzește”, a insistat ministrul.

TVA de 5% la iahturi – măsura care va face minuni pentru economia românească

„Nu am informații despre o creștere de TVA. Din contră, am auzit că Marcel Ciolacu vorbea despre o cotă de TVA de 19%, 9%. L-am auzit vorbind despre anumite cote de TVA de 5% cum ar fi, spre exemplu, cea la ambarcațiuni de lux. Chiar n-o înțeleg. Care ar fi rostul? Pe majoritatea românilor, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, nu-i încălzește”, a explicat ministrul Economiei în weekend.

Ca referință, în România, TVA-ul general este de 19%, dar există foarte multe excepții de la regulă, precum 5% pentru cultură, cărți, manuale școlare, unele servicii turistice, tranzacțiile imobiliare, mâncarea pentru animale. La solicitarea Comisiei Europene, multe dintre aceste derogări vor fi desființate. Singurele excepții vor rămâne 5% pentru proteze medicale și 9% pentru alimente și medicamente. Mulți români vor avea de suferit din cauza creșterii TVA pentru industria HoReCa, hoteluri și restaurante. După ce a sărit de la 5% la 9% la 1 ianuarie 2023, va ajunge la 19% de la 1 septembrie 2023, un salt care se va transpune instant în costurile cu cazarea, dar și cu mesele la restaurant din țara noastră.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele