21 iul. 2023 | 06:30

Cresc iar prețurile la construcții, noua criză în imobiliare: nu o să-și mai permită nimeni un apartament în România

ACTUALITATE
Cresc iar prețurile la construcții, noua criză în imobiliare: nu o să-și mai permită nimeni un apartament în România

Guvernul de la București se dă peste cap în această perioadă pentru a aduce mai mulți bani la buget și a acoperi deficitul bugetar care pare să se umfle într-o lună cât alții în zece. Din păcate, în loc să se reducă cheltuielile cu bugetarii, cu pensiile speciale și nu numai, se optează pentru soluția simplă care va îngropa visul românilor la o locuință accesibilă.

Punctual, în coaliția PSD – PNL, se lucrează la momentul de față la un pachet de măsuri fiscale care, printre altele, va desființa facilitățile fiscale din construcții și, în teorie, va mări salariul minim din domeniu de la 4000 la 4500 de lei, în timp ce salariul minim din toate celelalte domenii va creștere de la 3000 la 3300 de lei. Totul ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie. Având în vedere procentul fabulos din salariu care merge pe taxe și impozite, practic, acele majorări sunt tot pentru a aduce mai mulți bani la stat, în timp ce facilitățile fiscale generau mai mulți bani în buzunarul românilor, atât.

De ce este o problemă pentru români

“Măsurile fiscale precipitate pot avea consecinţe devastatoare pentru acest sector vital al economiei naţionale”, au atras atenția într-un comunicat remis în această săptămână reprezentanții Asociației Române a Antreprenorilor din Construcții (ARACO). În opinia lor, măsurile fiscale aflate momentan în stadiu de proiect dar cu mari șanse de aplicare de la 1 septembrie sunt „prociclice, precipitate şi nepotrivite în conjunctura economică actuală”, conform Agerpres.

Printre consecințele pe care Guvernul le ignoră vizavi de construcții este că scăderea reală a salariilor din domeniu va duce la o scădere de personal care, la rândul ei, se va reflecta într-o încetinire a ritmului de execuție a proiectelor contractate din sectorul construcțiilor și are mari șanse să ducă la pierderea unor fonduri din PNRR de către România.

Angajații din construcții pregătesc mai multe proteste în perioada următoare în contextul disconfortului și nemulțumirilor din industrie.

“Pentru a asigura o dezvoltare armonioasă şi stabilă a sectorului construcţiilor, este vital să se formeze un acord solid între organizaţiile patronale şi sindicale din domeniu (…) Sectorul construcţiilor a avut o contribuţie semnificativă la PIB-ul României în ultimii ani, dar a fost şi supus unor provocări majore cauzate de crizele medicale, economice şi militare, necesitând soluţii viabile pentru a se menţine pe o traiectorie de creştere sustenabilă (…) Scăderea numărului de lucrători calificaţi în industria construcţiilor la nivel comunitar şi, în special, în România, reprezintă o problemă majoră ce trebuie abordată în mod prioritar pentru a asigura continuitatea şi calitatea proiectelor (…) O perspectivă importantă este pregătirea şi consolidarea competitivităţii sectorului de construcţii românesc, pentru a fi pregătit să contribuie la reconstrucţia Ucrainei după încheierea conflictului armat”, sunt alte puncte asupra cărora ARACO atrage atenţia.

În final, Comitetul Director al ARACO speră că, înainte de aplicarea unor măsuri agresive precum cele prognozate, Guvernul României va elabora și publica un studiu de impact complet al eliminării facilităților fiscale existente.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele