În ce condiții poate câștiga Ucraina războiul până la sfârșitul verii. Dezvăluirile unui general american
Cum poate câștiga războiul Ucraina până în vara anului 2023? Generalul american în rezervă, Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a dezvăluit în ce condiții ar putea Kievul să iasă învingător din această confruntare declanșată de Rusia în februarie 2022. Potrivit expertului militar, Occidentul trebuie să rămână unit, să livreze armamentul cerut de președintele Volodimir Zelenski, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune.
Ben Hodges este optimist că Ucraina va câștiga războiul cu Rusia
Ben Hodges a explicat, într-un interviu pentru publicația Kyiv Post, cum pot forțele militare ucrainene să câștige războiul până în vara anului 2023, odată cu recucerirea completă a Peninsulei Crimeea. Pentru ca acest lucru să se întâmple, țările occidentale trebuie să rămână unite, să livreze armamentul solicitat de Kiev, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească în adâncimea liniilor ruse.
„Sunt optimist. Războiul e un test al voinței și un test al logisticii. Dacă rămânem uniți și continuăm să-i sprijinim pe ucraineni cu tot ce am promis și dacă le-am dat arme precise, cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS (cu rază de acțiune de 300 de kilometri) sau drone, Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea până la finele lui august”, a precizat Ben Hodges.
Dezvăluiri despre Crimeea
În opinia generalului american, în acest moment „Crimeea e vulnerabilă și deja arată ca o capcană” pentru ruși: „Flota rusă a Mării Negre e speriată de armele antinavă și dronele ucrainene, deci nu prea mai contează. În prezent, există două căi terestre de acces în Crimeea: podul Kerci, care a fost deja serios afectat, și ruta terestră care pornește de la țărmul Mării Azov și ajunge până în Melitopol, pe care ucrainenii au reușit deja să-l atingă cu Himars”.
„Ucraina are nevoie, în acest moment, de trei capacități: Capacitatea de a-și apăra populația civilă și infrastructura critică de atacurile ruse; capacitatea de a putea ataca precis, de la distanță și în adâncime, pentru a putea lovi centrele de comandă și liniile de aprovizionare ruse și, în special, de a putea izola Crimeea. Au nevoie de această capacitate de a face Crimeea imposibil de apărat de către ruși; implicit, în al treilea rând, au nevoie de capacitatea de a anula sanctuarele armatei ruse (n.r. – obiective, baze, centre etc. aflate la distanță sigură de linia frontului, deoarece nu pot fi atinse momentan de armele Kievului)”, a punctat fostul comandant american.
Ben Hodges vorbește despre un conflict mobil
În prezent, lansatoarele Himars din dotarea Ucrainei pot lovi ținte aflate la cel mult 90 de kilometri distanță. Tot ce se află dincolo de această rază este în zonă de siguranță pentru Rusia, susține Hodges. În plus, „cea mai importantă este capacitatea de a purta un război mobil, bazat pe operațiuni ofensive de arme întrunite, care să implice vehicule de luptă ale infanteriei, tancuri și artilerie autopropulsată”, a completat fostul oficial al Pentagonului.
Ben Hodges a subliniat că atât la Washington, cât și la Bruxelles a existat o „reținere” în privința susținerii tezei potrivit căreia „Ucraina trebuie să câștige”. Dar este timpul să „înțelegem că victoria Ucrainei este în avantajul nostru”.
De ce este surprins de ruși
Pe de altă parte, generalul american s-a arătat surprins că rușii, „după 11 luni, nu au reușit să pună la punct o structură de comandă coerentă, să aibă o unitate a lanțului de comandă, care e unul din principiile de bază ale războiului de secole, pentru a obține efecte maxime atunci când ai la dispoziție o așa forță militară, cu atât de multe capacități moderne de luptă”.
„Cel mai mare risc e următorul: dacă nu-i oprim acum pe ruși și îi lăsăm să rămână în Crimeea, iar noi vom accepta negocieri, atunci ne vom pierde interesul foarte rapid, așa cum am mai făcut până acum. Apoi, în 2-3-4 ani vom avea din nou aceeași conversație”, a conchis fostul comandant al trupelor americane în Europa.