01 sept. 2023 | 09:34

Imaginile spectaculoase cu galaxia Vortex ce au făcut înconjurul lumii. Fotografiile au fost făcute de Telescopul James Webb, cum au fost realizate

ACTUALITATE
Imaginile spectaculoase cu galaxia Vortex ce au făcut înconjurul lumii. Fotografiile au fost făcute de Telescopul James Webb, cum au fost realizate

Galaxia Vortex (Wirlpool Galaxy), supranumită și galaxia Vârtej, aflată la aproximativ 27 de milioane de ani lumină de Pământ, a fost descoperită în 1773 de astronomul francez, Charles Messier. De aceea, științific, ea a fost numită Messier 51 sau, mai simplu, M51. De curând, Telescopul Spațial James Webb a reușit să obțină imagini noi, incredibile, ale acestei galaxii, ce i-au uimit pe pasionații de astronomie din toată lumea și nu numai.

Imaginile spectaculoase cu galaxia Vortex ce au făcut înconjurul lumii

Din 2005, când galaxia Vortex (Whirpool) a fost „prinsă” în fotografia cu cea mai mare rezoluție de până atunci de către Telescopul Hubble, astronomii așteptau o nouă imagine – și mai detaliată –  a acesteia. Iar Telescopul Spațial James Webb (JWST) le-a împlinit, de curând, așteptările.

JWST a capturat imagini superbe ale galaxiei spiralate ce se află într-o „relație tumultoasă” cu vecina sa, galaxia M51b. Cele două galaxii, identificate și prin indicativele NGC 5194 (Vortex), respectiv NGC 5195, se află la o distanță de aproximativ 27,4 milioane de ani lumină de Terra.

Diametrul galaxiei este de circa 100.000 de ani lumină, comparabil cu cel al Căii Lactee, iar masa ei este echivalentă cu 160 de miliarde de mase solare.

Fotografiile complexe realizate de JSWT arată brațele spiralate ale galaxiei Vortex, fiind un adevărat portret cosmic creat pe baza datelor de la camerele cu infraroșu ale telescopului (MIRI și NIRCam), în special folosind date de la Agenția Spațială Europeană (ESA).

Imaginile spectaculoase cu galaxia Vortex ce au făcut înconjurul lumii. Fotografiile au fost făcute de Telescopul James Webb, cum au fost realizate

Imaginea remarcabilă făcuta galaxiei Vortex cu camere infraroșu de JWST

Fotografiile au fost făcute de Telescopul James Webb, cum au fost realizate

Galaxia Vortex  – sau M51 ori NGC 5194 – se remarcă printre alte galaxii spirale pentru brațele sale spiralate bine definite și bine dezvoltate. În imaginile prezentate pe paginile oficiale de Facebook atât ale ESA, NASA, cât și a JWST , regiunile roșu închis reflectă praful cald care pătrunde în galaxie.

Zonele roșii arată lumina transformată de molecule complexe care se formează pe particulele de praf, în timp ce nuanțele portocalii și galbene dezvăluie regiuni de gaz ionizat produse de grupurile de stele recent formate.

Galaxy M51 este situată în constelația Canes Venatici și interacționează cu vecina sa, galaxia pitică NGC 5195. Această interacțiune le face una dintre cele mai studiate perechi de galaxii de pe cerul nopții.

Se crede că influența gravitațională a vecinului mai mic al lui M51 este parțial responsabilă pentru formarea brațelor sale spiralate distinctive.

Observația Telescopului James Webb a lui M51 face parte dintr-o serie de studii numite Feedback in Emergent Extragalactic Star Clusters (FEAST).

Scopul FEAST este de a studia interacțiunea dintre feedback-ul stelar și formarea stelelor în condiții diferite de galaxia noastră Calea Lactee. Înțelegerea acestui proces este esențială pentru a construi modele universale precise de formare a stelelor.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele