Cine i-a denunțat pe cei doi polițiști de la Brigada Rutieră din București care luau mită de la șoferi. Cât timp au fost filați de DGA
Cei doi polițiști de la Brigada Rutieră din București au fost plasați, vineri, în arest la domiciliu, iar între timp apar noi detalii din anchetă. Surse judiciare au precizat pentru Playtech.ro că cei doi polițiști au fost „pârâți de un coleg de breaslă” care la rândul său era cercetat tot pentru mită.
Aproape o lună și jumătate echipele DGA, dar și alte structuri au fost cu ochii pe cei doi polițiști de la Brigada Rutieră. În autospeciala de poliție au fost montate microfoane și camere video.
Anchetatorii trebuie să stabilească dacă este vorba de o adevărată rețea sau cei doi acționau pe cont propriu. Cu ajutorul imaginilor surprinse în timpul filajelor, inclusiv șoferii care au dat mită pentru a scăpa de amendă vor fi identificați și cel mai probabil chemați la audieri.
Într-un final cei doi polițiști au fost prinși în urma unui flagrant, chiar în centrul Bucureștiului.
Un coleg a anunțat procurorii
Cel care „i-a turnat” pe cei doi a fost tot un polițist, care la rândul său este cercetat tot pentru luare de mită, au precizat surse judiciare pentru Playtech.ro. Acesta le-ar fi povestit totul procurorilor. Încă nu se știe ce l-a determinat pe acesta să spună totul procurorilor.
Procurorii DNA au precizat că cei doi agenți au primit doar într-o singură lună 38 de șpăgi. Sumele variază, însă procurorii notează că pe 19 martie aceștia ar fi primit 3.000 de lei, cea mai mare sumă.
Banii erau ascunși printre documente de către șoferi, iar la finalul programului mita era împărțită în mod egal între Andrei Pantea, comisar de poliție în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră, şi Valentin Olteanu, agent în cadrul aceleiaşi structuri.
Aceștia se ocupau de zona de Nord a Capitalei și operau mașini de lux. Ei au fost plasați vineri în arest la domiciliu, de către Tribunalul București, asta deși inițial procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Luarea măsurii arestului la domiciliu oferă o alternativă mai blândă la arestarea preventivă și are ca scop reducerea probabilității recidivei, potrivit legii.
Ce trebuie să respecte cei doi polițiști cât sunt în arest la domiciliu
Arestul la domiciliu se poate dispune, în cursul urmăririi penale, pe o perioadă determinată ce nu poate depăşi 30 de zile. Măsura poate fi prelungită în cursul urmăririi penale.
- să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat;
- să nu comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alți participanți la comiterea infracțiunii, cu martorii ori experții, precum și cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obișnuit împreună cu el sau nu se află în îngrijirea sa.
Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, a spus vineri despre cei doi poliţişti de la Brigada Rutieră Bucureşti prinşi când luau mită că astfel de practici sunt de „netolerat” în MAI iar cei care sunt „tentaţi” vor ajunge în aceeaşi situaţie.
„Ministerul Afacerilor Interne este interesat să elimine din structurile sale astfel de elemente care nu ne fac cinste. Este mult, mult mai uşor şi mai ieftin decât să combaţi. Vreau să transmit un mesaj către toate structurile MAI, către toţi angajaţii MAI care, poate, la un moment dat, ar fi tentaţi să procedeze precum au procedat cei doi poliţişti de la Brigada Rutieră din Bucureşti. Mai devreme sau mai târziu, vor ajunge în situaţia celor doi poliţişti de la Bucureşti. De aceea, să se gândească de 100 de ori la jurământul pe care l-au depus, la familia lor înainte de a proceda aşa cum au procedat colegii lor, indiferent de greutăţile prin care poate trec, de situaţia în care se află. Astfel de practici sunt de netolerat în MAI”, a transmis Lucian Bode, ministrul Afacerilor de Interne, vineri, într-o conferință de presă.