Harta lui Piri Reis, plină de mistere încă neexplicate: ce îi derutează pe cercetători la 500 de ani de la crearea ei
În 1929, un istoric turc a descoperit în biblioteca Palatului Topkapî, din Istanbul o hartă ciudată a lumii ce purta semnătura fostului amiral și geograf al Imperiului Otoman, Piri Reis și fusese alcătuită în 1513. De atunci, harta a declanșat nenumărate controverse în lumea academică prin acuratețea detaliilor prezentate, unele dintre ele înfățișând regiuni ale planetei ce încă nu fuseseră descoperite, lucru ce a rămas un mister până astăzi.
Harta lui Piri Reis, plină de mistere încă neexplicate
Harta lui Piri Reis este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și mai interesante hărți care au supraviețuit din epoca marilor descoperiri geografice, dar și una dintre cele mai neînțelese, multe mistere planând asupra ei.
Harta, datând din 1513, a fost făcută pe un pergament din piele de gazelă, în nouă culori cu părți aurite, împodobită cu desene de plante, animale, nave, personaje alegorice și are semnele pe care le foloseau italienii și portughezii în ghidurile de navigație.
Harta în sine înfățișează doar o treime din harta lumii, restul documentului s-a pierdut. Din ceea ce s-a păstrat se poate observa descrierea Europa, coasta atlantică a Africii, Americile și coasta de nord a Antarcticii.
Deși majoritatea detaliilor sunt corecte, harta conține și unele inadvertențe și erori în descrierea zonei Caraibelor și a unor zone din America de Nord. De exemplu, unele dintre insulele din Caraibe lipsesc, dar o alta, pomenită doar în legende, Antillia, este inclusă.
Hadji Muhiddin Piri Ibn Hadji Mehmed, cunoscut ca Piri Reis („reis” însemnând căpitan, în limba arabă), a trăit aproximativ între anii 1465-1554 și a fost un căpitan, apoi amiral turc-otoman, geograf și cartograf. Din păcate, a sfârșit prin a fi decapitat din ordinul sultanului, după o intrigă pusă la cale de dușmanii săi.
Planiglobul, atât cât a ajuns din el până la noi, este o compilație a mai multor hărți mai vechi și nu numai, câtă vreme descrie și lucruri ce nu ar fi trebuit să fie cunoscute la acea vreme.
Ce îi derutează pe cercetători la 500 de ani de la crearea ei
Conform lui Piri Reis, însuși, într-o notă de subsol, aceste hărți includeau opt hărți ptolemaice făcute în vremea lui Alexandru cel Mare, o hartă arabă a Indiei, patru hărți portugheze noi ale Sindh-ului (astăzi Pakistan) și o hartă a Indiilor de Vest realizată de Cristofor Columb.
Printre lucrurile ce au nedumerit cel mai mult cercetătorii a fost faptul că Piri Reis a inclus în harta sa și regiunea de nord Antarcticii, cu 300 de ani înaintea descoperirii acesteia, dar și descrierea uimitor de corectă a liniei de coastă.
Și mai există un detaliu incredibil; Piri Reis descrie continentul înghețat din sudul plantei ca fiind neacoperit de gheață, ceea ce nu mai fusese cazul în ultimii 6.000 de ani, scrie IFLScience.
Aceste amănunte derutante i-au făcut pe unii, precum cunoscutul scriitor Erich von Daniken să susțină teoria originii extraterestre a hărții.
Alții au avansat ipoteza că Piri Reis a avut acces la documente necunoscute astăzi, provenind din celebra Bibliotecă din Alexandria, distrusă acum 2000 de ani.
Pe de altă parte, alte teorii pentru explicarea detaliilor misterioase ale hărții susțin că zona considerată a fi Antarctica nu este, de fapt, aceasta, ci un continent numit Terra Australis Incognita.
Multe hărți din acea vreme conțineau teritorii mitice pe care creatorii lor presupuneau că ar exista și în realitate, precum Grădina Edenului sau El Dorado.
În plus, criticii susținătorilor „teoriei extratereștrilor” în crearea hărții arată că, dacă reprezentarea Americii de Sud este, într-adevăr, destul de corectă, iar teritoriul din sud este chiar Antarctica, înseamnă aceasta a fost unită, cândva, de America de Sud, în zona Uruguayului.
Mai mult, la timpul creării hărții, Argentina pare să nu fi existat încă. Doar și aceste detalii fac dificilă asocierea cu cine știe ce civilizații străvechi ori influențe extraterestre.