Guvernanții vor să legifereze modul în care locuitorii circulă în oraș. Legea privind mobilitatea urbană durabilă devine realitate în România
Guvernul condus de Nicolae Ciucă a propus un proiect de lege privind mobilitatea urbană durabilă, care vizează controlul statului asupra deplasării cetățenilor în orașe și asupra densității populației în zonele urbane. Această lege a fost adoptată de Senat în februarie 2023 și este în prezent discutată de comisiile Camerei Deputaților.
Conform acestei legi, se încurajează utilizarea transportului alternativ în locul autovehiculelor personale și se promovează transportul public în concordanță cu densitatea urbană. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) va fi instituit în întreaga Românie începând cu 2026, iar acesta va elimina treptat mașinile personale prin promovarea transportului alternativ și integrarea acestuia cu transportul public.
De asemenea, spațiul stradal va fi redistribuit pentru a împărți echitabil între transportul individual motorizat, transportul public și transportul nemotorizat.
Ce prevede legea privind mobilitatea urbană durabilă
Legea privind mobilitatea urbană durabilă are ca una dintre direcțiile principale „mobilitatea cu emisii zero în transportul rutier”, adică eliminarea mașinilor cu motoare clasice și înlocuirea lor cu cele electrice. Însă, pentru a face acest lucru, „planificatorii” de stat trebuie să se asigure că există o rețea de trasee accesibile, sigure, directe, coezive, atractive și confortabile pentru pietoni și bicicliști către stații de cale ferată, noduri intermodale și stații de transport public, precum și către dotările și echipamentele publice din teritoriu.
De asemenea, legea prevede dezvoltarea infrastructurii, dotărilor și serviciilor pentru mersul cu bicicleta, reducerea spațiilor de parcare/staționare și scăderea numărului de autovehicule la 1000 de locuitori, pentru a promova modurile de transport prietenoase cu mediul în detrimentul celor poluante.