02 mai 2023 | 11:15

Grevă la Hollywood. Ce reguli vor scenariștii de film și televiziune împotriva inteligenței artificiale

ULTIMA ORĂ
Grevă la Hollywood. Ce reguli vor scenariștii de film și televiziune împotriva inteligenței artificiale

Scenariștii de film și televiziune de la Hollywood au intrat în grevă, marți, pentru că sunt nemulțumiți de salariile lor, dar și deoarece vor să fie instituite anumite reguli împotriva inteligenței artificiale.

Scenariștii de la Hollywood, în grevă

Sindicatul scriitorilor din America (Writers Guild of America – WGA) a declanșat prima sa grevă din ultimii 15 ani, după ce nu a reușit să ajungă la un acord pentru salarii mai mari din partea unor studiouri ca Netflix și Walt Disney.

„Poziția lor inflexibilă în această negociere a trădat dorința de a devaloriza și mai mult profesia de scriitor”, a transmis WGA.

Scenariștii susțin că au avut de suferit din punct de vedere financiar în timpul creșterii notorietății serviciilor de streaming, în parte din cauza sezoanelor mai scurte și a plăților reziduale mai mici.

Statisticile arată că o jumătate dintre scenariștii de seriale TV lucrează în prezent la nivelul salariului minim, față de o treime în sezonul 2013-2014, conform statisticilor breslei.

De cealaltă parte, Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), care îi reprezintă, printre alții, pe Walt Disney și Netflix, a transmis, luni seara târziu, că a oferit „creșteri generoase ale compensațiilor” în cadrul negocierilor cu WGA.

Ce reguli vor scenariștii de la Hollywood împotriva inteligenței artificiale

De asemenea, scenariștii de la Hollywood vor reguli pentru împiedicarea studiourilor să folosească inteligența artificială pentru a genera noi scenarii pornind de la munca anterioară a scriitorilor.

În plus, scenariștii vor să se asigure că nu li se cere să rescrie proiecte de scenarii create de inteligența artificială.

În cazul în care greva scenariștilor se va prelungi, grilele televiziunilor vor include tot mai multe reality-show-uri fără scenariu, emisiuni de știri și reluări. Este posibil ca Netflix să fie protejat de orice impact imediat datorită orientării sale globale și accesului la facilități de producție din afara Statelor Unite ale Americii.

Cea mai recentă grevă a WGA, din 2007 – 2008, a durat 100 de zile și a costat economia californiană aproximativ 2,1 miliarde de dolari, pentru că producțiile au fost oprite, iar scenariștii, actorii și producătorii care au rămas fără loc de muncă au redus cheltuielile.