Greva ar fi trebuit să rezolve problema, dar Legea Salarizării este “în aer”: culisele neglijenței în coaliția PNL – PSD
Legea salarizării trebuia să fie gata pe 15 iulie, iar ministrul Muncii trebuia să vină cu un draft în fața publicului și să explice ce se schimbă, însă demisia lui Marius Budăi în contextul azilelor groazei a amânat termenul, iar acum noul ministru trebuie să vină cu o soluție. Surse din Ministerul Educației au explicat în prezent că se discută variantele de grile pentru profesori alături de sindicaliști
Greva profesorilor suspendată. Ce promisiuni s-au făcut
Profesorii au suspendat greva pe 12 iunie după trei săptămâni în care și-au suspendat activitatea și au participat la proteste de amploare în București. În apropierea Examenelor Naționale sindicaliștii din Educație au ajuns la un acord cu Guvernul reprezentat atunci de premierul Nicolae Ciucă.
Ministrul demisionar Marius Budăi anunța că pe 15 iulie va prezenta un draft al legii, lucru care nu s-a întâmplat. De cinci zile nimeni din Executiv nu a făcut o precizare cu privire la această lege.
„Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament, anunța Marius Budăi înainte de a pleca de la Guvern.
Noul ministru al Muncii Simona Bucura Oprescu nu a anunțat nimic pe această temă.
- Greva a fost cea de a patra din sistemul de educație de la Revoluția din 1989, grevele anterioare fiind în 1999, 2000 și 2005.
Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.
În prezent au loc discuții între sindicaliștii din Educație și Guvern pe tema Legii Salarizării. Surse din Educație au precizat pentru Playtech.ro că au fost găsite mai multe probleme la variantele de grile.
Au intrat salariile greșit pe card. Care sunt sumele corecte
În seara zilei de salariu, după ce banii au fost deja virați în conturile personalului, Ministerul Educației a anunțat că din cauza aplicației au fost anumite probleme cu salariile, ulterior erorile au fost îndreptate.
Profesorii primesc banii în fiecare lună pe data de 14, iar sumele au fost calculate și virate cu versiunea aplicației anterioară acesteia, deci fără aceste „corecții”.
Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.
De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.
Salariul mediu pentru profesorii din țările Uniunii Europene (UE) este de 25.055 EUR. Cele mai mari salarii sunt în Germania.
În ce țară europeană profesorii sunt plătiți cel mai bine
Un profesor debutant în învățământul primar câștigă între 3.500 și 4.000 de euro brut pe lună. În școli și în licee, salariile variază între 4.000 și 4.600 de euro brut pe lună. Cele mai mari salarii sunt plătite profesorilor de liceu din Baden-Württemberg, cu 5.665 de euro brut pe lună, potrivit Antena3.
Profesorii din Franța și Italia câștigă jumătate din cât câștigă cei din Germania, potrivit datelor oferite de rețeaua europeană Eurydice.
Între timp Bulgaria a avut cel mai mic salariu anual al profesorilor dintre țările UE, undeva la 7.731 EUR.Cifra este, de asemenea, sub 10.000 de euro în alte câteva țări precum: Letonia, Slovacia, Ungaria, România și Polonia.