06 aug. 2023 | 10:16

Google folosește o cantitate imensă de apă pentru dezvoltarea inteligenței artificiale: care sunt pericolele

ACTUALITATE
Google folosește o cantitate imensă de apă pentru dezvoltarea inteligenței artificiale: care sunt pericolele

Consumul de apă al companiei Google crește rapid, pe măsură ce continuă să se îndrepte către lumea AI consumatoare de energie.

Conform Raportului de mediu 2023 al gigantului tehnologic, compania a folosit o cantitate astronomică de 5,6 miliarde de galoane de apă anul trecut. Aceasta este o creștere cu 20% față de utilizarea sa din 2021, care poate fi atribuită în mare parte eforturilor în creștere ale Google în domeniul inteligenței artificiale. Antrenarea acestor algoritmi în centre de date masive consumă cantități imense de energie, plus cantități uriașe de apă pentru răcire.

Google seacă pământul de apă

Cea mai mare parte a acestei ape nici măcar nu este scoasă din pâraie – este suficient de curată pentru a fi folosită ca apă potabilă.

Nu este o imagine bună, mai ales având în vedere că deficitul de apă se transformă într-o problemă globală presantă, inclusiv pe Coasta de Vest, unde își are sediul gigantul tehnologic. Situația s-a înrăutățit atât de mult, încât centrul de date planificat de Google din Arizona a trecut la „tehnologie de răcire cu aer”, din cauza lipsei de apă din zonă, potrivit Insider.

De asemenea, în raportul său, Google susține că 82% din utilizarea apei dulci anul trecut a provenit din regiuni cu „stres scăzut de apă”.

De asemenea, nu este doar o problemă a Google. Meta și OpenAI consumă cantități masive de apă pentru a-și menține centrele de date în funcțiune, un cost ascuns semnificativ în spatele cursei AI în curs.

Experții estimează că cel mai recent model AI al Meta, Llama 2, a dublat aportul de apă al companiei în comparație cu predecesorul modelului. Așadar, Google prezintă un pericol real pentru agravarea secetelor, dar și pentru încălzirea globală cu care se confruntă toată planeta noastră.

Compania tehnologică probabil va trebui să dea socoteală, în cele din urmă, pentru acest consum masiv de apă, în numele tehnologiei.