13 sept. 2023 | 16:00

Google ajunge în fața instanței. Cel mai mare proces anti-trust din istorie începe în Statele Unite

ACTUALITATE
Google ajunge în fața instanței. Cel mai mare proces anti-trust din istorie începe în Statele Unite

Procurorii americani au deschis marți un proces antitrust de referință împotriva Google, cu acuzații radicale potrivit cărora, timp de mulți ani, compania a înăbușit în mod intenționat concurența.

Acuzații la adresa Google

În remarcile de deschidere în fața unui judecător federal din Washington, avocații Departamentului de Justiție au susținut că negocierea de către Google a unor contracte exclusive cu operatorii de telefonie mobilă și producătorii de telefoane a contribuit la consolidarea poziției sale dominante, încălcând astfel legislația antitrust din SUA.

Cazul Google a fost descris ca fiind unul dintre cele mai mari procese antitrust din SUA de când guvernul federal s-a confruntat cu Microsoft, în anii 1990, și implică unele argumente similare cu privire la legarea mai multor produse brevetate.

Se așteaptă ca în cadrul procesului de mai multe săptămâni să depună mărturie Sundar Pichai, directorul general al Google, precum și alți directori sau foști angajați de la Google, Apple, Microsoft și Samsung.

Efectele presupusei conduite abuzive a Google sunt vaste, a declarat în fața instanței avocatul DOJ Kenneth Dintzer.

„Acest caz se referă la viitorul internetului și dacă motorul de căutare al Google se va confrunta vreodată cu o concurență semnificativă”, a spus Dintzer.

Avocatul a adăugat că Google plătește peste 10 miliarde de dolari pe an către Apple și alte companii pentru a se asigura că Google este motorul de căutare implicit sau singurul motor de căutare disponibil pe browserele și dispozitivele mobile folosite de milioane de persoane.

Telefoanele Android, implicate în procesul Google

De asemenea, Departamentul de Justiție a declarat că sunt anticoncurențiale contractele încheiate de Google pentru a se asigura că dispozitivele Android vin cu aplicațiile și serviciile Google – inclusiv căutarea Google – preinstalate.

Aceste contracte garantează un flux constant de date ale utilizatorilor către Google, ceea ce îi consolidează și mai mult monopolul, a declarat guvernul american, ceea ce duce la alte consecințe, cum ar fi prejudicii asupra vieții private a consumatorilor și prețuri mai mari la publicitate.

„Această buclă de feedback, această roată se învârte de 12 ani și întotdeauna se întoarce în avantajul Google”, a declarat Dintzer.

Practica afectează în cele din urmă ceea ce văd consumatorii în rezultatele căutărilor și împiedică noii rivali să câștige amploare și cotă de piață, a adăugat el.

În ceea ce privește declarația de deschidere a Google, avocatul John Schmidtlein a declarat că decizia Apple de a face din Google motorul de căutare implicit în browserul său Safari demonstrează cum motorul de căutare al Google este produsul superior pe care îl preferă consumatorii.

„Apple a ales în repetate rânduri Google ca motor de căutare implicit pentru că Apple a crezut că aceasta este cea mai bună experiență pentru utilizatorii săi”, a spus el.

Cazul Google „nu ar putea fi mai diferit” de litigiul istoric al Microsoft de la începutul mileniului, a continuat Schmidtlein.

Lupta intre Google și Microsoft

În timp ce cazul Microsoft se învârtea în jurul presupuselor prejudicii aduse de această companie companiei Netscape, un mic producător de browsere, cazul Google se bazează pe afirmațiile conform cărora căutarea Google a adus prejudicii unei entități mult mai mari și mai puternice: Microsoft și motorul său de căutare Bing, a declarat Schmidtlein.

„Google a concurat pe baza meritelor pentru a câștiga statutul de preinstalare și implicit” pe dispozitivele și browserele consumatorilor, a insistat el, atacând Microsoft ca fiind un dezvoltator de motoare de căutare eșuat.

„Dovezile vor arăta că motorul de căutare Bing al Microsoft nu a reușit să câștige clienți deoarece Microsoft nu a investit și nu a inovat. În fiecare moment critic, dovezile vor arăta că au fost învinși pe piață”, a adăugat Schmidtlein.

Schmidtlein a susținut că interzicerea posibilității ca Google să concureze pentru statutul implicit pe browsere și dispozitive ar duce la propriile prejudicii pentru concurența în domeniul căutărilor, afirmând că și contractele care asigură că dispozitivele Android vin cu anumite aplicații preinstalate, cum ar fi Google Maps și Gmail, promovează concurența – împotriva Apple.

„Acordurile Google cu Android sunt componente importante ale unui model de afaceri care a susținut cel mai important concurent al Apple pentru dispozitivele mobile în Statele Unite”, a declarat Schmidtlein.

„Prejudiciul provocat de contractele Google afectează fiecare telefon și computer”

Google a declarat anterior că consumatorii aleg motorul de căutare al Google pentru că este cel mai bun și că îl preferă, nu din cauza practicilor anticoncurențiale.

Dar procurorii DOJ au declarat marți că intenționează să prezinte dovezi în acest caz că Google știa că ceea ce făcea era ilegal și că firma „a ascuns și distrus documente pentru că știa că încalcă legile antitrust”.

„Prejudiciul provocat de contractele Google afectează fiecare telefon și computer din țară”, a declarat Dintzer.

Kent Walker, președintele pentru afaceri globale al Google, șeful departamentului antitrust al Departamentului de Justiție, Jonathan Kanter și reprezentantul Ken Buck din Colorado au fost prezenți la deschidere.

Buck, un critic vocal al industriei tehnologice, este fostul republican de top din subcomisia antitrust a Camerei Reprezentanților – care în 2020 a publicat un raport de investigație foarte mediatizat, în care a constatat că Amazon, Apple, Google și Facebook se bucurau de „putere de monopol”.