30 mai 2023 | 16:38

Germania nu e sigură că Ungaria e în stare să dețină președinția rotativă a UE în 2024

ULTIMA ORĂ
Germania nu e sigură că Ungaria e în stare să dețină președinția rotativă a UE în 2024

Germania a pus sub semnul întrebării marți, 30 mai, capacitatea Ungariei de a conduce procesul de elaborare a politicilor UE anul viitor, alimentând discuțiile privind posibilitatea ca UE să amâne vreodată preluarea președinției rotative de către Budapesta.

Îndoieli la adresa Ungariei, privind președinția rotativă a UE

Ungaria ar urma să dețină această poziție pentru a doua jumătate a anului 2024, ceea ce îi conferă un rol-cheie în coordonarea activității politice în cadrul Consiliului UE.

Perspectiva i-a neliniștit pe unii critici ai Budapestei, care notează că guvernul premierului Viktor Orban se confruntă cu acuzații generalizate de regres democratic și este împotmolit într-o luptă continuă cu Bruxellesul pentru respectarea statului de drept.

„Am îndoieli cu privire la măsura în care Ungaria va fi capabilă să conducă o președinție de succes a Consiliului”, a declarat marți ministrul german pentru Europa, Anna Lührmann, reporterilor la Bruxelles, unde diverși miniștri guvernamentali s-au reunit pentru o reuniune.

Lührmann a citat presupusele încălcări ale statului de drept și poziția oscilantă a Ungariei în ceea ce privește susținerea Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.

Observațiile adaugă o voce puternică din partea UE la ceea ce până acum au fost în mare parte discuții teoretice despre blocarea sau limitarea viitoarei președinții a Ungariei.

PPE face presiuni pentru o rezoluție privind rolul Ungariei

Există o rezoluție în curs de adoptare în Parlamentul European care solicită în mod vag ca legislatorii să ia „măsuri adecvate” cu privire la rolul Ungariei.

Dar măsura, care urmează să fie votată miercuri, nu este obligatorie și nu este specifică în ceea ce privește ceea ce ar putea fi făcut efectiv, scrie Politico.

Cu toate acestea, cel mai mare grup din Parlament, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta – care a găzduit cândva partidul Fidesz al lui Orban – face presiuni pentru acțiune.

„În aceste vremuri fără precedent, este crucial ca Consiliul să fie condus de o țară capabilă să susțină colaborarea puternică între statele membre în luarea deciziilor, în special în chestiuni precum sancțiunile împotriva Rusiei sau sprijinul pentru Ucraina„, a declarat Petri Sarvamaa, purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru controlul bugetar și chestiuni legate de statul de drept.

Președinția Consiliului se rotește între țările UE la fiecare șase luni, ceea ce conferă țării care deține această funcție puterea de a contribui la stabilirea agendei și a priorităților, de a prezida reuniunile și de a coordona activitatea politică a UE desfășurată în această perioadă.

„Am îngrijorări semnificative cu privire la capacitatea Ungariei de a îndeplini acest rol, mai ales având în vedere că, în prezent, Ungaria nu respectă legislația UE în ceea ce privește statul de drept”, a adăugat Sarvamaa.