04 aug. 2023 | 15:13

Găina neagră, cea mai rară dintre aceste păsări de curte: Care este secretul culorii ei, cât costă una

ACTUALITATE
Găina neagră, cea mai rară dintre aceste păsări de curte: Care este secretul culorii ei, cât costă una

Unul dintre cele mai negre animale de pe pământ este o rasă de găini. Originară din Java, Indonezia, găina cu exces de melanină este cunoscută sub numele de „ Ayam Cemani”, iar pe internet i se spune „găina gotică”. Oasele, țesuturile și organele negre constituie un lucru rar întâlnit la animale. Găina Ayam Cemani face parte dintr-una din cele câteva rase care au această culoare. Este o înfățișare interesantă, care vine cu o explicație științifică stranie.

Găina neagră, cea mai rară dintre aceste păsări de curte

Conform unui articol publicat în 2017, „Originea și evoluția fibromelanozei la găinile domestice”, totul este legat de gene. Atât rasa de găini Ayam Cemani, cât și rasa Silkie au țesut negru sub pene, deși rasa Silkie are penaj alb ca zăpada. Dar dacă îndepărtezi penele, obții o carcasă de „găină gotică”.

Ambele rase suferă de fibromelanoză, un fel de hiperpigmentare care le colorează țesutul în negru. Aceasta este cauzată de o mutație complexă a genei EDN3, adică endotelina 3.

Endotelina 3 joacă un rol foarte important în pigmentația păsărilor, deoarece poate schimba felul în care sunt deosebite, create și răspândite în corp melanocitele. Pigmentul închis din țesut este creat de melanină și mai este întâlnit la unele animale.

Rasa Ayam Cemani are atât de multă melanină datorită unei mutații care datează, probabil, de mii de ani, gena EDN3 fiind altfel la această specie, acționând asupra tuturor celulelor corpului încă din stadiul de embrion, care este plin de celule negre, de la oase până la cioc.

Se pare că această mutație străveche care a dus la fibromelanoză s-ar fi produs la o singură pasăre, care a trăit acum sute sau mii de ani, după cum a declarat, pentru National Geographic, geneticianul Leif Andersson, de la Universitatea Uppsala din Suedia.

„Acestă mutație este foarte rară, de aceea suntem siguri că ea s-a produs o singură dată”, spune el.

Care este secretul culorii ei, cât costă una

Pigmentul negru din oase, organe și cioc nu pare să aibă vreun impact asupra vieții găinilor, dar le-a făcut celebre, ca sursă de hrană, pentru oameni. Carnea cu multă melanină este considerată mai valoroasă decât carnea găinilor obișnuite și ar putea avea și anumite beneficii pentru sănătate.

„Făcând parte din gastronomia chineză tradițională, este folosită și pentru creșterea imunității, cât și pentru prevenirea anemiei”, a afirmat cercetătorul Ying-gang Tian.

De multă vreme se crede că această carne are acțiune benefică în cazul diabetului, anemiei, crampelor menstruale și în dereglările postnatale.

Peptida „ carnosină” este folosită în unele zone de pe glob ca supliment alimentar pentru presupusele beneficii în creșterea forței musculare, în controlul diabetului și în tratamentele anti-îmbătrânire.

Carnea de pui este cunoscută pentru faptul că ea conține carnosină, dar s-a găsit o cantitate dublă din această peptidă în carnea găinilor negre Silkie.

Nu degeaba Ayam Cemani este considerată una dintre cele mai scumpe rase de găini din lume: un exemplar poate costa până la 2.200 de euro, motiv pentru care mai sunt supranumite și „Lamborghini al păsărilor de curte”, potrivit antenasatelor.ro.

În mod surprinzător, ouăle găinilor Ayam Cemani nu sunt negre, ci crem. Acestea depun doar 60 – 80 de ouă pe an, în comparație cu alte rase, care depun 200 – 250 de ouă pe an.

Un alt aspect particular legat de această rasă de găini este acela că singura modalitate de înmulţire a acestora este incubarea, având în vedere faptul că găinile Ayam Cemani nu clocesc.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele