25 iun. 2023 | 13:27

Furtuna a făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Inundații și drumuri surpate în Hunedoara. Intervenții dificile în Alba

ULTIMA ORĂ
Furtuna a făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Inundații și drumuri surpate  în Hunedoara. Intervenții dificile în Alba

Case inundate, mașini luate de ape și copaci doborâți de vânt este scenariul în care s-au aflat sâmbătă peste 30 de localități din țară care au fost sub cod de vreme rea. Cele mai afectate județe au fost: Alba, Hunedoara și Mureș.

România, împărțită între caniculă și furtuni

Temperaturile au crescut în acest weekend în mai multe județe din țară, valorile ajungând și la 36 de grade Celsius. Țara noastră nu a fost ferită nici de furtuni care au făcut ravagii în mai multe localități.

Reprezentanții IGSU au transmis că, sâmbătă, la nivel național au fost înregistrate sute de intervenții la care au participat peste 3.700 de pompierii militari.

„Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 7 case, 151 anexe, 76 curți și 8 subsoluri.

Totodată, pompierii au acționat pentru degajarea a 32 copaci rupți de vântul puternic, în urma cărora 2 autoturisme, 2 acoperișuri de case și 6 anexe au fost avariate”, a transmis IGSU.

Circulația rutieră a fost temporar afectată pe 4 drumuri naționale (DN 1R/AB, DN 74/HD, DN 75/AB, DN 76/BH) și 4 drumuri județene (DJ 687D/HD, DJ 687J/HD, DJ 687F/HD, DJ 687K/HD) din cauza apei și aluviunilor acumulate, precum și a copacilor căzuți pe carosabil.

Potrivit datelor a nivel national, în ultimele 24 de ore, au fost evacuate/salvate 51 de persoane (23 evacuate și 28 salvate) din calea viiturilor și cazate la pensiuni prin grija autorităților.

Intervenții dificile în Alba

În judeţul Alba pompierii au intervenit pentru salvarea a 25 de persoane, dintre care patru au rămas blocate pe o stâncă, după ce nivelul unui pârâu a crescut. Au fost solicitați și cei de la Salvamont.

 În Hunedoara, 23 de persoane au fost evacuate, iar circulaţia a fost întreruptă pe trei drumuri judeţene.

„Având în vedere fenomenele meteo înregistrate, mâine 25.06.2023, orele 09.00 va fi convocat CJSU Hunedoara pentru stabilirea măsurilor ce se impun pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentelor generate de urmărire Codului Roșu de fenomene meteo periculoase”, au transmis reprezentanţii ISU Hunedoara.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara s-a reunit, duminică, iar autorităţile au stabilit bilanţul furtunilor de sâmbără: 23 de localităţi au fost afectate de viituri, iar 23 de persoane au fost evacuate din calea apelor. Alte 1.200 de persoane au rămas fără energie electrică. Judeţul Hunedoara a fost vizat de cod portocaliu de vreme instabilă şi cod roşu de ploi torenţiale.

33 de localități din Hunedoara, afectate de furtună

O altă situație deosebită a fost înregistrată în județul Hunedoara, unde din cauza precipitațiilor abundente, accesul către comunitățile din Vălari, Arănieș și Ulm nu se poate realiza.  Pentru remedierea acestei situații și adoptarea măsurilor necesare restabilirii stării de normalitate, în cursul acestei zile se va întruni Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. 

Avarii la alimentarea cu energie electrică

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 12 localităţi din judeţele Bacău şi Hunedoara, iar la acest moment echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp.