28 mart. 2023 | 09:55

„Forța de rezervă a Rusiei” face legea în Crimeea. Convoy este condusă de un fost luptător Wagner

ULTIMA ORĂ
„Forța de rezervă a Rusiei” face legea în Crimeea. Convoy este condusă de un fost luptător Wagner

Șeful instalat de Kremlin în Crimeea și-a creat propria unitate de mercenari inspirată de Grupul Wagner.

Serghei Aksyonov a recrutat un fost comandant Wagner în Africa pentru a conduce unitatea sa de mercenari Convoy, formată din 300 de luptători, care a fost deja desfășurată în părțile ocupate din regiunea Herson din sudul Ucrainei.

„Aceasta este compania militară privată a lui Aksyonov, dar întregul grup este alcătuit din foști angajați ai Wagner”, a declarat unul dintre mercenari pentru postul de televiziune Russia-24 într-un reportaj.

În reportajul televizat, mercenarii Convoy se antrenau într-o pădure, săpând tranșee și învățând cum să pună mine.

Canalul Telegram al Convoy a fost creat în noiembrie anul trecut și prezintă în mare măsură imagini și icoane ortodoxe rusești și, de asemenea, se referă la ucraineni ca fiind „sataniști”.

„Forța de rezervă a Rusiei”

Presa rusă de opoziție l-a identificat pe șeful Convoy ca fiind Konstantin Pikalov, care a fost comandant Wagner în Madagascar și în Republica Centrafricană.

Aksyonov nu a făcut niciun comentariu, dar relatările din mass-media de opoziție au descris Convoy ca făcând parte din forța de rezervă a armatei ruse, deoarece luptătorii săi semnează un contract atât cu unitatea de mercenari, cât și cu Ministerul Apărării.

Mercenarilor Wagner li s-a atribuit meritul de a fi romanțat conceptul de mercenar curajos în Rusia, chiar dacă majoritatea luptătorilor săi sunt criminali sau traficanți de droguri recrutați din închisorile rusești.

Înainte de a invada Ucraina, Kremlinul a ținut Wagner departe de lumina reflectoarelor, preferând să folosească gruparea ca pe un activ negabil pe care să îl desfășoare în Africa și în Orientul Mijlociu pentru a susține dictatorii-clienți.

În prezent, Wagner recrutează în mod deschis în orașele din Rusia, luptătorii săi primesc înmormântări cu onoruri militare, iar în magazinele din Moscova se vând suveniruri și obiecte de mobilier pentru casă marca Wagner.

Serghei Markov, un fost consilier al lui Vladimir Putin și comentator al Rusiei, a explicat atracția grupurilor de mercenari.

„Nu există birocrație, iar timpul necesar pentru ca informațiile să ajungă la unitățile de luptă de la cartierul general din spate este mult mai rapid decât în armata regulată”, a spus el.

Alte companii rusești de mercenari care luptă în Ucraina includ Patriot și Redut, ambele strâns legate de autoritățile ruse și care au fost acuzate de crime de război.

Conceptul de companie militară privată, un eufemism rusesc pentru grup de mercenari, a intrat și în subcultura tinerilor din Rusia. O nouă bandă de tineri numită Ryodan se prezintă ca o „companie militară privată”, deși nu se apropie de zonele de război. Ideea sa se bazează pe benzile desenate japoneze Manga, iar adepții săi poartă păr lung și negru și se luptă în centre comerciale.

Agențiile de informații occidentale au estimat că aproximativ 10.000 de mercenari wagnerieni au fost uciși luptând în Ucraina din cei aproximativ 50.000 de mercenari desfășurați.

Evgheni Prigojin, șeful Wagner, a mai spus că 5.000 de foști deținuți mercenari Wagner au fost grațiați după ce au servit șase luni pe front.