04 aug. 2023 | 11:40

Firmele se închid pe capete, cad „secerate” în fața crizelor. Patronii români, la un pas de colaps

ACTUALITATE
Firmele se închid pe capete, cad

Sectorul privat românesc traversează o perioadă cruntă în plan financiar, iar acest lucru se reflectă în numărul mare de firme ce dispar de pe harta mediului de business autohton.

Cele mai recente date oficiale indică o creștere substanțială a numărului firmelor dizolvate în primele șase luni ale anului curent, comparativ cu perioada similară din 2022.

Concret, datele centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată că numărul firmelor dizolvate a crescut cu 18,21%, în primele șase luni din 2023 de aceeași perioadă din 2022. În 2023 avem astfel până la 19.442 de dizolvări de societăți, pe când anul trecut se consemnaseră până la jumătatea anului numai 16.447 de astfel de situații.

Firmele românești sunt cu un picior în groapă

Din păcate, schimbările fiscale care se preconizează ar putea îngreuna și mai mult situația firmelor din România. Managerii au avertizat deja cu privire la impactul negativ pe care noul Cod Fiscal ar urma să-l aibă asupra sectorului.

Se anticipează o creștere a numărului de șomeri din țară, dar și noi scumpiri, firmele fiind nevoite să majoreze prețurile, dacă taxele și impozitele le vor fi mărite așa cum se discută la ora actuală.

De exemplu, Confederația Patronală Concordia atrage atenția că „este inoportun că la jumătatea anului Guvernul să transmită contribuabililor că are probleme mari în a se încadra în veniturile prognozate”.

„Un pachet de măsuri inadecvat, amplu și introdus peste noapte va crea probleme considerabile sectorului privat. În așteptarea măsurilor concrete – și solicităm Guvernului să le facă publice cât mai repede – această scrisoare are rolul de a puncta câteva aspecte de natură principială care nu pot lipsi din această dezbatere (…)

În situații absolut excepționale, când modificările și/sau completările la Codul Fiscal se adopta prin ordonanțe, respectiv se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimina sau se reduc facilități existente, ordonanțele în cauza trebuie să respecte termenele de intrare în vigoare prevăzute de Codul Fiscal pentru o lege de modificare”, spun patronii români.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele