03 aug. 2023 | 12:33

Fenomenul astronomic ce nu trebuie ratat de români: Ce este Super Luna și când va fi văzută

ACTUALITATE
Fenomenul astronomic ce nu trebuie ratat de români: Ce este Super Luna și când va fi văzută

Un fenomen astronomic destul de rar și deosebit de spectaculos va avea loc în această lună. De altfel, prima zi a lui august a adus deja o Super Lună, dar dacă ai ratat-o pe aceea, mai ai șansa de privi un eveniment și mai interesant, tot în această lună.

Fenomenul astronomic ce nu trebuie ratat de români

Fenomenul de Super Lună are loc atunci când o Lună Plină este situată în cel mai apropiat de Pământ. Denumit şi „Lună la perigeu”, acesta se produce datorită orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, când acesta ajunge pe orbită la cea mai mică distanţă faţă de Pământ.

Dacă orbita Lunii se aliniază corespunzător cu Soarele şi cu Pământul, apare un fenomen denumit „conjuncţie la perigeu”, ceea ce înseamnă că Luna se vede mult mai mare pe boltă. De aici și denumirea de Super Lună.

Termenul de Super Lună a fost creat în 1979 pentru a descrie orice Lună nouă sau plină aflată la 90% de punctul cel mai apropiat de Pământ de pe orbita sa.

Românii au avut ocazia să vadă prima Super Lună din august chiar în prima zi a acestei luni, când corpul ceresc s-a aflat la o distanță de 357.530 km de Terra.

Dar, pe 31 august – mai precis, în noaptea de miercuri, 30 august, spre joi, 31 august – va putea fi admirată cea de-a doua Super Lună din aceeași lună, motiv pentru care fenomenul poartă numele și de „Lună Albastră”.

Ce este Super Luna și când va fi văzută

Astfel, satelitul natural al Pământului se va afla la distanța de doar 357.344 km, ceea ce o va făcea să pară cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare în comparație cu momentul în care se află la cea mai mare distanță

Super Luna din 31 august, denumită și „Lună Albastră” este un eveniment astronomic ce se produce mai rar decât o Super Lună „obișnuită”, pentru că fenomenul implică existența a două Super Luni în aceeași lună. Dar nu te aștepta să vezi o Lună albastră, la propriu. De fapt, este un pic neclar cum a apărut acest termen.

Se pare că el provine, de fapt, de la o expresie din secolul al XVI-lea, în care „Luna Albastră” se referea la ceva ce nu se întâmpla niciodată, similară cu expresiile „când vor zbura porcii” sau „la paștele cailor”. Abia mai târziu a căpătat sensul de „rar”.

Oricum, după o erupție vulcanică din anii 1800, cerul a căpătat, într-adevăr, o nuanță albăstrie, ceea ce i-a conferit și Lunii aceeași culoare. Dar, în mod obișnuit, termenul se referă strict la a doua Super Lună ce apare într-o singură lună, scrie sciencealert.com.

De altfel, nici pe 31 august, Super Luna nu va fi albastră, ci mai degrabă va apărea ușor portocalie. Totuși, conform Farmer’s Almanac, ce urmărește de secole mișcările Lunii, această „Lună Albastră” din ultima zi a lui august, va fi „cea mai apropiată, mai mare și mai strălucitoare Super Lună din 2023”.

Ultima apariție de acest fel s-a petrecut în 2018. Dar, chiar și atunci, ea s-a văzut mai roșie decât în mod normal, după cum se poate observa și în clipul video de mai jos. Anul acesta, a mai rămas o singură Super Lună ce va putea fi văzută, pe 29 septembrie 2023. Dar următoarea „Lună Albastră” va putea fi admirată abia pe 31 ianuarie 2037.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele