30 sept. 2023 | 09:40

Femeia în lipsa căreia Coreea de Nord ar fi arătat altfel. Povestea „mamei” Kim-Jong-Suk [VIDEO]

ACTUALITATE
Femeia în lipsa căreia Coreea de Nord ar fi arătat altfel. Povestea „mamei” Kim-Jong-Suk [VIDEO]

Pe 24 decembrie 1917, se năștea Kim Jong-Suk, în comitatul Hoeryong din provincia Hamgyong de Nord, într-o Coree aflată sub ocupație japoneză.

Femeia în lipsa căreia Coreea de Nord nu ar fi arătat altfel. Povestea „mamei” Femeia în lipsa căreia Coreea de Nord nu ar fi arătat altfel. Povestea „mamei” Kim-Jong-Suk

Kim-Jong-Suk, împreună cu soțul și copilul său

Vezi și: Milioane de carduri ‘scăpate’ pe internet sau ‘razbunarea’ lui Kim Jong-un, câteva exemple. Istoria celor mai mari hackuri, demne de filme la Hollywood

Kim Jong-Suk și copilăria grea

În copilărie, Kim Jong-Suk și-a însoțit mama în Manciuria în căutarea tatălui dispărut, dar femeile au descoperit că tatăl copilei murise acolo.

Mai târziu, a murit și mama sa, lăsând-o pe micuța Kim orfană. În această perioadă dificilă, destinul a dus-o spre o grupare de gherilă, iar acolo, ea l-a întâlnit pe Kim Ir-Sen, viitorul lider al Coreei de Nord.

În rândul gherilelor, Kim Jong-Suk a îndeplinit rolul de bucătăreasă și a avut grijă de bunăstarea luptătorilor.

După o scurtă perioadă, Kim Jong-Suk a părăsit gruparea de gherilă, iar detalii despre viața ei ulterioară rămân mai puțin cunoscute.

Cu toate acestea, în 1937, a fost arestată de japonezi din motive care nu au fost bine documentate. După eliberare, ea s-a reîntors la trupele de gherilă conduse de Kim Ir-Sen și și-a reluat îndatoririle.

Femeia în lipsa căreia Coreea de Nord nu ar fi arătat altfel. Povestea „mamei” Kim-Jong-Suk

Tablou – Kim-Jong-Suk

Vezi și: Tensiuni între Coreea de Nord și Rusia. Ce calculatoare au spionat hackerii Phenianului

Kim Jong-Suk, mama primului dictator nord-coreean

Legendele comuniste spun că Kim Jong-Suk și-a demonstrat curajul și devotamentul în numeroase situații periculoase.

Se spune că i-a salvat viața lui Kim Ir-Sen într-o situație critică, protejându-l cu propriul corp și luptând împotriva dușmanilor.

Un alt episod relatat în biografia oficială a lui Kim Ir-Sen o prezintă pe Kim Jong-Suk ca o eroină care a apărat cartierul general al revoluției cu riscul vieții sale.

Kim Jong-Suk a devenit un simbol al devotamentului și curajului în lupta antijaponeză și a rămas în memoria istoriei Coreei de Nord ca soția primului lider al țării, Kim Ir-Sen.

Kim Jong-Suk și Kim Ir-Sen s-au căsătorit în Uniunea Sovietică, cel mai probabil în anul 1941, în timpul luptei pentru independența Coreei de Nord.

Pe 16 februarie 1941, Kim Jong-Suk a dat naștere primului lor fiu, Kim Jong-il, care a primit numele rusesc de Iuri Irsenovich Kim, fiind alintat Yura.

Kim Jong-Suk obișnuia să frecventeze satul Vyatskoye pentru a schimba rațiile militare pentru alimente și era adesea însoțită de micul Kim Jong-il. Această perioadă a contribuit, fără dar și poate, la conturarea personalității lui Kim Jong-il și la familiarizarea sa cu mediul militar și politic.

După înființarea Republicii Populare Democrate Coreene, în 1948, Kim Jong-Suk a devenit prima doamnă a Coreei de Nord și a rămas în această poziție până la moartea sa, un an mai târziu, în 1949.

Era cunoscută drept o femeie modestă, prietenoasă și veselă, dar și o gospodină care gătea în cantități mari pentru generalii sovietici și pentru comunitatea locală.

Deși cauza oficială a morții sale este atribuită greutăților pe care le-a îndurat în timpul anilor ca luptătoare de gherilă, există variante neoficiale care susțin că ar fi murit în timpul nașterii unui copil, alături de bebelușul care a decedat, la rândul său.

Alte surse sugerează că tuberculoza ar fi fost cauza, în timp ce există și povești care indică faptul că ar fi fost împușcată și lăsată să sângereze până la moarte.

Femeia în lipsa căreia Coreea de Nord nu ar fi arătat altfel. Povestea „mamei” Kim-Jong-Suk

Kim-Jong-Suk

Vezi și: Casa în care s-a născut Hitler va fi transformată într-o secție de poliție, așa cum și-a dorit liderul nazist în 1939

„Revoluționară nemuritoare și eroină a revoluției comuniste”

După urcarea lui Kim Jong-il la putere, el a transformat memoria mamei sale într-o „revoluționară nemuritoare și eroină a revoluției comuniste”.

Kim Jong-Suk a fost portretizată ca fiind un „mare strateg al revoluției”, iar orașul său natal, Hoeryong, a fost efectiv transformat în muzeu, o bibliotecă și o statuie, toate dedicate memoriei Mamei Coreei.

Kim Jong-Suk este venerată astăzi în Coreea de Nord pentru rolul său ca mamă a lui Kim Jong-il, „președintele etern” al țării, fiind, de asemenea, un simbol al sacrificiului și devotamentului pentru cauza revoluției.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele