27 sept. 2023 | 22:36

Milioane de carduri ‘scăpate’ pe internet sau ‘razbunarea’ lui Kim Jong-un, câteva exemple. Istoria celor mai mari hackuri, demne de filme la Hollywood

ACTUALITATE
Milioane de carduri 'scăpate' pe internet sau 'razbunarea' lui Kim Jong-un, câteva exemple. Istoria celor mai mari hackuri, demne de filme la Hollywood

Hack-urile pot fi simple sau complexe, hilare sau de-a dreptul răzbunătoare. Iar hackerii? Ei pot fi motivați de provocare, de orgoliu, de politică și, da, de profit. Am adunat câteva lucruri interesante despre cele mai ingenioase hack-uri din toate timpurile.

Acesta este hack-ul care, pur și simplu, nu va muri. Lansat în 2008, încă afectează până la un milion de computere în fiecare an, replicându-se și apoi făcând conversia computerelor în roboți pentru a trimite mai multe copii sau citind numerele cardului tău de credit. În 2015, se credea că Conficker este responsabil pentru 20% din toate atacurile cibernetice și s-a răspândit chiar și la poliție.

De asemenea, Stuxnet s-a infiltrat în rețeaua de uzine de rafinare nucleară a Iranului. Astfel, hackerii au infectat unități USB și apoi le-au distribuit celor cinci companii conectate la programul nuclear iranian. În cele din urmă, hackerul a făcut ca centrifugele de uraniu să scape de sub control, a distrus mii de mostre de uraniu și i-a convins pe cei mai importanți oameni de știință iranieni că făceau ceva pentru a cauza problemele. Drept urmare, Stuxnet a fost numit prima armă digitală din lume.

Ce au reușit hackerii

Unii hackeri furau o singură parolă de la un furnizor Home Depot și s-a încheiat cu expunerea a 56 de milioane de carduri de credit și 53 de milioane de conturi de e-mail. Hackerii au folosit o vulnerabilitate din Microsoft pentru a trece de la furnizor la baza de date Home Depot. Code a pândit acolo nedetectat timp de cinci luni în timp ce aduna în liniște informații.

Lansat de un adolescent londonez de 17 ani, acest hack a vizat Spamhaus, un serviciu de protecție web non-profit care generează liste negre de spammeri și hackeri. A început cu utilizarea computerelor infectate pentru a inunda și supraîncărca serverele Spamhaus cu trafic web (în ceea ce se numește un atac distribuit de denial of service) și a încetinit rapid (și accidental) întregul Internet.

În 2014, datele personale a 145 de milioane de utilizatori eBay au fost compromise într-un atac de tip phishing. Hackerii au postat listări false cu javascript rău intenționat, pentru a obține acreditările de conectare ale utilizatorilor.

În iunie 2014, (probabil) hackerii ruși au folosit o listă de aplicații și programe utilizate de computerele lui JP Morgan și au verificat-o cu posibile vulnerabilități pentru a găsi o cale de acces în sistemul băncii. Deși au strâns informații de la 7 milioane de afaceri și 75 de milioane de gospodării, nu au mutat niciun ban și nu au luat informații financiare.

A durat patru ani pentru ca LinkedIn să realizeze că un hacker pe nume „Peace” a furat parolele și autentificarea a milioane de utilizatori și au descoperit acest lucru doar pentru că informațiile erau scoase la licitație pe dark web pentru aproximativ 2.300 USD pentru fiecare bit.

În 2011, hackerii au lansat un atac asupra Sony PlayStation, care a expus datele personale a 77 de milioane de jucători. Acest hack a costat compania peste 160 de milioane de dolari.

În 2012, hackerii au accesat informații despre milioane de carduri de credit și utilizatorii acestora prin Global Payments, o companie care se ocupă de tranzacțiile cu cardul de credit.

Tocmai când Sony Pictures era pe cale să lanseze The Interview, un film cu Seth Rogen în rolul principal despre asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un, hackerii (probabil sponsorizați de Coreea de Nord) au lansat un atac care a descărcat mai întâi, apoi a distrus toate datele companiei. Angajații care se conectau la computerele lor au fost întâmpinați de sunete de focuri de armă și de șefii care dansează, asemănători unor zombi, directorii Sony. Ca un cadou de despărțire, malware-ul a aruncat numerele de securitate socială a 47.000 de angajați, o grămadă de e-mailuri jenante și chiar filme nelansate în brațele internetului. A fost numit „hack-ul secolului” și nu este o subestimare.