FBI a folosit sistemul de spionaj Pegasus: era ilegal, ce spune agenția federală
În iulie 2021 izbucnea „scandalul Pegasus”, după ce mai multe publicații au dezvăluit că numeroase guverne din lume au folosit sistemul de spionaj Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group pentru spionarea a numeroși ziariști, activiști, oameni de afaceri, dar și politicieni. În același an, Administrația Biden a interzis folosirea sistemului, dar o investigație jurnalistică, urmată de una FBI, a ajuns la o concluzie ce a pus în dificultate agenția federală de informații.
FBI a folosit sistemul de spionaj Pegasus
O investigație făcută de New York Times a dezvăluit că, la începutul acestui an, guvernul SUA a folosit programul spyware Pegasus creat de firma israeliană NSO.
Acum, după ce FBI a lansat propria investigație în legătură cu instituția care a folosit programul-spion de ascultare a telefoanelor, faimosul Birou Federal de Investigații a ajuns la o concluzie ce-l pune încurcătură: folosirea sistemului a fost făcută chiar de FBI, a anunțat New York Times, luni.
Din 2021, Administrația Biden a făcut un pas înapoi în colaborarea cu firma NSO, dată fiind reputația tot mai știrbită a acesteia în urma scandalului Pegasus ce a permis multor guverne să adune în mod discret informații personale ale unor „ținte”, fără știința acestora.
Dar chiar după ce președintele Joe Biden a semnat, în luna martie, ordinul executiv prin care s-a interzis folosirea sistemelor-spion comerciale, un contractor FBI a utilizat sistemul de geolocație Landmark, produs tot de NSO, pentru a depista anumite ținte din Mexic.
FBI a semnat o înțelegere cu compania de telecomunicații Riva Networks pentru urmărirea și localizarea traficanților de droguri în Mexic, conform sursei citate.
Era ilegal, ce spune agenția federală
Programul-spion permite oficialilor americani să urmărească telefoanele mobile din țara vecină, din cauza breșelor de securitate din rețeaua telefoniei mobile de acolo.
În timp ce FBI a declarat că a fost indus în eroare de Riva Networks în privința folosirii respectivei tehnologii și că, de atunci, a încheiat contractul cu firma, persoane cu informații directe despre situație au spus că FBI a folosit sistemul de spionaj chiar și în acest an.
Nu e prima oră când acțiunile FBI sunt legate de NSO și de instrumentele de spionaj. Înainte de ordinul executiv prezidențial ce a interzis utilizarea acestuia, FBI a luat în considerare folosirea Pegasus în plan intern, în ajutorul investigațiilor sale.
Programele spyware au căpătat o reputație proastă pentru că au fost folosite pentru spionarea cetățenilor și suprimarea dizidenților politici, iar NSO este considerată una dintre cele mai companii din domeniu.
În iulie 2021, mai multe publicații au dezvăluit un sistem global de spionaj scăpat de sub control, folosit de peste 65 de țări. Ancheta globală a relevat existența a peste 50.000 de potențiale victime ale programului spion Pegasus, vândut de compania israeliană NSO Group.
Printre aceștia se numărau jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, avocați, politicieni, academicieni, oameni de afaceri și chiar membri ai familiilor regale sau șefi de stat, precum președintele francez Emmanuel Macron.
În aprilie 2022, Parlamentul European a demarat o investigație în această chestiune, iar în luna mai a acestui an, europarlamentarii au făcut primul pas pentru protejarea cetățenilor UE contra supravegherii ilegale făcute cu programe de spionaj.
Ei au aprobat raportul comisiei de anchetă (PEGA) și au făcut mai multe recomandări către guvernele țărilor membre UE. Prin acestea, raportul impune condiţii stricte la utilizarea programelor de spionaj cu scopul de a proteja cetăţenii de supravegherea ilegală.