Fără el, Coana Chirița nu ar fi existat. Cine a fost Miluță Gheorghiu, cum și-a lăsat amprenta pe lumea artistică românească [VIDEO]
Miluță Gheorghiu s-a născut la data de 2 octombrie 1897 în Iași și rămâne în memoria colectivă a românilor drept „Coana Chirița”.
Miluță Gheorghiu, celebru pentru prima interpretare a rolului „Coana Chirița”
După absolvirea studiilor liceale, și-a continuat educația la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, unde a devenit student al maestrului State Dragomir.
Cu toate că a devenit celebru pentru rolul Chiriței pe care l-a jucat în travesti, Miluță Gheorghiu a avut o carieră impresionantă în lumea teatrului, dând viață la mai bine de 400 de roluri din repertoriul clasic și contemporan, în toți anii cât a activat.
Printre acestea se numără personaje precum Harap Alb din povestea lui Ion Creangă, Mitică Popescu, din opera lui Camil Petrescu, precum și Domnul Jourdain, din Burghezul gentilom, de Moliere, sau Von Kalb, din Intrigă și iubire, de Schiller.
La moartea sa, lumea teatrului românesc a intrat în doliu
Actorul Miluță Gheorghiu a murit la data de 10 decembrie 1971, în București, și a fost înmormântat conform dorinței sale la Cimitirul Eternitatea din orașul natal.
„Ne-a părăsit Coana Chiriţa. Ne-a părăsit — plecând spre marea călătorie, pe drumul fără întoarcere; ne-a văduvit de bucuria sărbătorească pe care o aveam când, ascultându-l vrăjiţi pe Miluţă, ne prindeam ca nişte copii în jocul şi hachiţele Coanei Chiriţa.
Miluţă Gheorghiu — inegalabil interpret al Coanei Chiriţa pe care o recrea mai vie, mai plină de foc, în fiecare spectacol — a fost artistul care, păşind pe făgaşul lăsat de Matei Millo, avea să redea în spiritul cel mai fidel specificul teatrului lui Alecsandri, umorul fin, sarcasmul ucigător şi farmecul dulcei limbi moldave.
Crescut la şcoala Teatrului Naţional din Iaşi — pe a cărui scenă păşeşte cu evlavie gândind la marile personalităţi ce i-au dat strălucire — Miluţă Gheorghiu a fost şi a rămas toată viaţa credincios acestui lăcaş de artă românească, slujind aproape o jumătate de veac, cu dăruire şi pasiune, dramaturgia noastră naţională, interpretând peste 400 de roluri, care i-au adus dragostea spectatorilor şi — pe drept — titlul de artist al poporului.
Rolurile pe care le-a interpretat l-au consacrat în galeria marilor interpreţi, l-au înscris cu cinste în istoria teatrului românesc. Despre meritele lui deosebite au depus mărturii elogioase cei mai de seamă reprezentanţi ai culturii noastre, începând cu Topârceanu, Ibrăileanu, Mihail Sadoveanu, Victor Eftimiu, care unanim au relevat stilul de interpretare, cu totul original, al acestui mare artist.
Plin de omenie şi umor, de o naturaleţe firească, a fost iubit, respectat şi admirat, atât de colegii de breaslă, cât şi de marele public spectator. Dispariţia lui Miluţă Gheorghiu înseamnă o mare pierdere pentru teatrul românesc. Noi, toţi artiştii care i-am purtat un profund respect şi o dragoste nelimitată, îi vom păstra o amintire neştearsă”, scria artista Dina Cocea la moartea actorului.