Experții trag un semnal de alarmă, după ce un sfat despre cum să te bronzezi rapid de pe TikTok a devenit viral
Experții în îngrijirea pielii au tras un semnal de alarmă după ce a devenit viral un sfat despre cum să te bronzezi rapid prezentat pe rețeaua socială TikTok, ai cărei reprezentanți au anunțat că vor interzice astfel de clipuri. Specialiștii au avertizat că cei care aplică un asemenea ”truc” ar putea ajunge să se confrunte cu probleme grave de sănătate.
Avertisment după ce un truc pentru bronzare a devenit viral pe TikTok
Experții au lansat avertismentul după ce o femeie a publicat pe TikTok un clip în care prezintă un truc pentru bronzare rapidă. Utilizatoarea rețelei sociale le-a recomandat urmăritorilor ei să amestece cremă hidratantă cu apă și apoi să pulverizeze lichidul pe corp, înainte și în timpul expunerii la soare.
Clipul a fost vizualizat de milioane de ori, mulți utilizatori fiind dornici să încerce acest truc. Însă, unii internauți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această metodă, iar femeia care a publicat clipul devenit viral a încărcat o a doua înregistrare video în care face precizarea: „Nu uitați de SPF, mai ales în prima zi. Trebuie să vă obișnuiți pielea cu soarele”.
Alți utilizatori ai rețelei sociale TikTok i-au urmat acestei femei prezentând trucuri pentru bronzare. Aceștia au recomandat, printre altele, ulei de bebeluși, vaselină și chiar bere, potrivit The Independent.
Pe de altă parte, experții în îngrijirea pielii de la JustMyLook au avertizat împotriva unui astfel de truc pentru bronzare. „Vă sfătuim să nu aplicați acest truc”, au transmis aceștia.
Problemele de sănătate grave cu care s-ar putea alege cei care aplică trucul
Specialiștii au explicat că nu doar că acest truc nu este sigur, dar că expunerea la soare în acest mod, fără protecție, poate crește grav riscul de arsuri solare ce pot duce la melanom sau cancer de piele.
„Vă recomandăm să purtați un SPF de 30 sau mai mult și să îl aplicați cu 15 minute înainte de a vă expune pielea la soare.”, „Aplicați echivalentul a două linguri de cremă de protecție solară pe zonele expuse ale feței și corpului pentru a obține factorul de protecție solară (SPF) menționat pe sticla de loțiune solară.”
„În acest fel, puteți beneficia în continuare de beneficiile soarelui, reducând în același timp riscurile la minimum”, au transmis aceștia.
Modalitatea corectă de a proteja pielea în timpul expunerii la soare
Fundația britanică pentru sănătatea pielii a recomandat folosirea unui SPF de cel puțin 30 sau mai mare, adăugând că nicio cremă de protecție solară nu oferă protecție absolută și că ar trebui să fie folosită împreună cu alte precauții – precum timpul petrecut la umbră și purtarea unei pălării.
De asemenea, specialiștii recomandă folosirea unei creme de protecție solară rezistentă la apă, chiar și în cazul persoanelor care nu plănuiesc să intre în apă. Motivul este că aceste soluții oferă o protecție mai bună în contextul transpirației provocate de căldură.
”Aplicați crema de protecție solară cu 20-30 de minute înainte de a ieși afară și cel puțin o dată la două ore. Dacă înotați sau transpirați mult, folosiți-o mai des”, au mai transmis experții.
TikTok va interzice clipurile ce prezintă sfaturi pentru bronzare
Reprezentanții TikTok au anunțat că vor interzice în mod activ videoclipurile ce încurajează utilizatorii la expuneri fără precauții la soare pentru a se bronza și că vor adăuga conținut educațional pe platformă, după ce și experții australieni au tras un semnal de alarmă cu privire la distribuirea pe platformă a unor astfel de materiale.
Un specialist a avertizat că unii influenceri încurajează practici nesănătoase de bronzare folosind hashtag-uri precum „sunburnt tanlines” (urme lăsate de arsurile solare, n.r.), inițiativă ce a avut milioane de vizualizări.
Acest trend de pe TikTok încurajează utilizatorii să publice videoclipuri cu cele mai dureroase arsuri solare, cu „linii de bronz ciudate” și cu sfaturi pentru a reduce usturimea.
Directorul general al TikTok în Australia și Noua Zeelandă, Lee Hunter, a declarat că platforma va încuraja conținutul generat de utilizatori cu privire la expunerea la soare în siguranță și la riscul de melanom în rândul tinerilor, potrivit The Guardian.