Este oficial. Noua Zeelandă are un nou premier după demisia Jacindei Ardern

Este oficial. Noua Zeelandă are un nou premier după demisia Jacindei Ardern

Scena politică internațională a fost zdruncinată de anunțul Jacindei Ardern, care și-a dat demisia, joi, din funcția de premier al Noii Zeelande, chiar înainte de alegeri. Fostul prim-ministru și-a argumentat decizia într-o manieră surprinzătoare, motivând că „nu mai are suficientă energie ca să-și facă treaba așa cum și-ar dori”.

Cine este noul premier al Noii Zeelande

Update 25 ianuarie, ora 07.30. Premierul neozeelandez demisionar Jacinda Ardern a fost înlocuit oficial, odată cu învestirea succesorului ei, Chris Hipkins, în cursul unei ceremonii la Wellington.

„Este cel mai mare privilegiu şi cea mai mare responsabilitate a vieţii mele”, a spus Hipkins, adăugând că este motivat şi entuziasmat în faţa „provocărilor care se prezintă”.

Știrea inițială: Jacinda Ardern le-a transmis colegilor de partid că nu va candida pentru noi alegeri, dar este încrezătoare că se vor descurca foarte bine și în absența ei, dând dovadă de unitate față de formațiunea politică din care face parte.

Premierul laburist al Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a surprins pe toată lumea cu anunțul demisiei sale, mai ales că aceasta era considerată un lider foarte popular, atrăgând recunoaștere internațională pe perioada pandemiei de coronavirus, când fusese impuse măsuri drastice, dar eficiente.

Chris Hipkins are 44 de ani

Vineri, fostul responsabil neozeelandez cu răspunsul ţării la pandemie, Chris Hipkins (44 de ani), a fost nominalizat de deputaţii Partidului Laburist să o înlocuiască pe Jacinda Ardern în funcţia de premier. Acesta mai trebuie să fie numit oficial, duminică, de conducerea partidului pentru a putea deveni cel de-al 41-lea prim-ministru al Noii Zeelande.

„Grupul parlamentar al Partidului Laburist se va reuni duminică, la ora 13.00, pentru a aproba nominalizarea și a-l confirma pe Chris Hipkins ca lider al partidului”, a anunțat Duncan Webb, un oficial al Partidului Laburist.

Misiune grea pentru politician

Noul şef al guvernului are o misiune grea: să conducă partidul său la alegerile generale din octombrie, pentru care nu porneşte ca favorit, arată sondajele. Acţiunile lui Hipkins în fruntea ministerului responsabil cu elaborarea răspunsului la pandemie au fost salutate într-o perioadă în care Noua Zeelandă şi-a închis frontierele pentru a limita riscul de infecţie. Cu peste 14 ani petrecuţi în parlament, acesta a recunoscut că oamenii s-au săturat de restricţiile dure din cauza COVID, descriind închiderea granițelor drept dificilă.

„Îmi place să cred că sunt o persoană decisivă, care poate face lucrurile să meargă”, a declarat Hipkins în fața parlamentului din capitala Wellington, afirmând că este încrezător că va câștiga alegerile din 14 octombrie.

Decizia lui Arden a surprins scena politică

Jacinda Ardern (42 de ani) a demisionat recent, susţinând că nu mai are suficientă energie pentru a continua să guverneze după cinci ani şi jumătate la putere. În timpul mandatului, politiciana s-a confruntat cu mai multe probleme serioase, precum valul de Covid-19, o erupţie vulcanică ucigaşă şi cel mai grav atac terorist comis vreodată în ţara ei, când 51 de credincioşi musulmani au fost omorâți într-o moschee de către un adept al „supremaţiei albe” (2019).