Exercițiile fizice zilnice nu pot pot face minuni. Ce se întâmplă dacă mănânci nesănătos, ce spun specialiștii
Mulți oameni consideră că exercițiile fizice pe care le fac zilnic compensează mâncarea nesănătoasă pe care o consumă, fast food, de exemplu, prin faptul că mișcarea arde caloriile respective. Dar adevărul este ceva mai diferit decât această convingere, după cum arată experții.
Exercițiile fizice sunt bune, dar nu rezolvă orice
Cu siguranță, sunt multe persoane care sunt convinse că exercițiile fizice pe care le fac chiar și zilnic pot compensa mâncarea nesănătoasă din care se înfruptă, mai ales seara.
Poate că alergi 10 km, chiar și 20 km zilnic, apoi ești convins că ai dreptul la o cină copioasă în calorii, în grăsimi, inclusiv de fast food. Sau te numeri printre acei oameni dintr-a căror bucătărie nu lipsesc chipsurile, prăjiturile și băuturile acidulate.
Citește și: “Nimeni nu va mai mânca carne până în 2035” – premisa CEO-ului Impossible Foods
Ideea că poți mânca orice fără ca acest lucru să aibă consecințe, pentru că a doua zi vei face din nou mișcare, este larg răspândită. Dar, în realitate, nu contează cât de mult alergi ori faci exerciții fizice sau la ce intensitate. Exercițiile fizice nu pot inversa total efectele unei diete proaste, „împănată” cu mâncarea nesănătoasă la care poftești.
„Slab-gras” e termenul neoficial folosit pe rețelele de socializare pentru a descrie o persoană care nu este grasă, e chiar subțire ca aparență fizică, dar are un procent mare de grăsime corporală, scrie CNN.
O dietă proastă nu e compensată prin mișcare
Cineva care merge periodic la sala de fitness poate avea puțină grăsime subcutanată – grăsimea depusă chiar sub piele, ușor de prins cu degetele – dar poate avea în schimb multă grăsime viscerală. Aceasta e mult mai puțin vizibilă, pentru că se depune în jurul organelor.
Grăsimea viscerală este mai periculoasă decât cea pe care o poți vedea, a avertizat dr. Colin Carriker, profesor asociat la High Point University din Carolina de Nord. Un strat de grăsime viscerală creat din mâncare nesănătoasă, tip fast food, plină de zahăr, sare și carbohidrați poate provoca aceleași riscuri cu care se confruntă o persoană obeză.
De exemplu, cantități mari de grăsime viscerală care circulă prin corp pot face ca arterele sanguine să se întărească și să îngusteze – pe scurt, arteroscleroză. Depunerile din interiorul arterelor împiedică sângele să ajungă în țesuturi și cresc riscul de atac cardiac sau atac cerebral.
Există un risc mai mare de deces prematur când faci mișcare și neglijezi alimentația sănătoasă. Unul dintre cele mai vaste studii care au analizat efectele activității fizice în raport cu calitatea dietei a indicat că persoanele care fac sport regulat, dar mănâncă orice, au un risc mai mare de deces, în comparație cu cele care fac mișcare, însă mănâncă sănătos.
Relația dintre exercițiile fizice și ce mănânci
Dacă vrei să slăbești, ai nevoie de un deficit caloric, adică să arzi mai multe calorii decât consumi. Simplu. Alimentele procesate precum sucurile și dulciurile au foarte puțini nutrienți. Cu un deficit mare de vitamine, proteine și fibre care te facă să te simți sătul, va fi greu să te antrenezi când te roade foamea.
„Cei care nu au o dietă hrănitoare sunt tot timpul înfometați, capricioși și nu au aceeași motivație de a face mișcare”, a spus nutriționista Grace Derocha, purtătoarea de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică din Statele Unite.
Citește și: Somnul este benefic pentru sănătate: Cum te ajută să nu te îngrași
Mulți se lovesc de acest prag fiindcă produsele junk food și băuturile îndulcite sunt pline cu așa-numitele calorii goale. Dacă te duci la sală, toate acele calorii goale vor îngreuna antrenamentul.
„Produsele pline de grăsimi oferă un impuls temporar de energie la început, dar nu vor fi suficiente pentru a menține un efort foarte intens de durată și te vor face repede să te simți obosit”, a explicat și nutriționista Caroline Susie, o altă purtătoare de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
Mai rău, toate caloriile care nu sunt arse vor fi stocate în organism sub formă de grăsime. Pe termen lung nu contează tipul de mișcare pe care îl faci, dacă nu consumi nutrienții potriviți.
Ce sunt caloriile goale
Persoanele care fac antrenament de forță tind să ardă mai multe calorii decât atunci când fac cardio. Experții subliniază că nutrienții din alimentația de slabă calitate îngreunează construirea masei musculare și recuperarea completă după un antrenament susținut.
Pentru construirea masei musculare, cel mai bine e să pariezi pe alimentele bogate în proteine, precum carnea de pui și somonul. A fi sănătos nu înseamnă că trebuie să renunți la tot ce-ți place să mănânci.
Oamenii au tendința de a demoniza anumite produse, iar sentimentul că nu ai voie să consumi nicio formă de zahăr sau de carbohidrați poate crea o relație toxică cu hrana.
„Nu există hrană bună sau proastă; e doar combustibil. Dacă privești asta dintr-un alt punct de vedere, nu din cel al restricțiilor, este o abordare mai sănătoasă de a te alimenta”, a mai precizat Caroline Susie.
Concluzia ar fi că trebuie să încerci să arzi mai multe calorii decât consumi, să faci mișcare des și să te gândești mereu la beneficiul real al alimentelor pe care le consumi. Altfel, spus, nu trebuie să faci sport ca să poți să mănânci, ci să mănânci ca să poți face sport.