02 feb. 2023 | 09:45

Europa se reorientează spre energia verde: cum a reușit Putin să ne facă mai responsabili, fără să vrea

ACTUALITATE
Europa se reorientează spre energia verde: cum a reușit Putin să ne facă mai responsabili, fără să vrea

Se pare că, în ultima perioadă, energia solară, dar și cea eoliană, au depășit-o pe cea produsă de gazele naturale în Uniunea Europeană.

În mod evident, vorbim despre un record în domeniu, iar speranțele pentru un viitor verde sunt din ce în ce mai mari, conform noilor vești.

Aceste date au fost furnizate de Ember, informează publicația Bloomberg.

Cantitatea de energie solară și eoliană a crescut considerabil în ultima vreme, la un maxim istoric de 22% din consumul de energie electrică al UE, aferent anului 2022.

Generarea de combustibili fosili ar putea să scadă cu 20 la sută în 2023

Mai mult decât atât, Ember estimează că generarea de combustibili fosili va scădea cu 20 la sută în acest an, gazul fiind cel vizat, în acest caz.

Schimbările provin în mare parte din reducerea dependenței de gaz și cărbune, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut în mod expres întreruperea exporturilor de gaze naturale către Uniunea Europeană, în încercarea sa de a-i pedepsi pe europeni pentru lipsa de „loialitate” de care au dat dovadă, după poziționarea Uniunii contra invaziei.

Ember a declarat, de asemenea, că ulterioarele costuri ridicate, rezultate din acțiunea lui Putin, au contribuit la scăderea cererii de energie cu aproximativ opt procente în trimestrul al patrulea al anului 2022, comparativ cu același trimestru din anul precedent.

„În momentul de față, se pune accent pe reducerea rapidă a cererii de gaz; în același timp pe eliminarea treptată a cărbunelui folosit”, se arată în raportul cu pricina.

„Acest lucru înseamnă că o extindere masivă a energiei curate este pe cale să se întâmple cât de curând”, s-a menționat, în egală măsură.

Se așteaptă ca energia nucleară să rămână neregulată în 2023, cu o eliminare treptată planificată a reactoarelor nucleare germane care anulează o accelerare în Franța.

Cu toate acestea, se preconizează că energia hidroelectrică va crește cu aproximativ 40 de terawați-oră în acest an, după seceta severă care a a avut loc în 2022.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele