Este total interzis din 29 mai pentru toți românii cu mașini. Legea care pune capăt golăniei de pe piața auto
Începând cu data de 29 mai 2023, acest lucru va fi total interzis celor care comercializează mașini. Deși legea va intra în vigoare la această dată, ea nu prevede și sancțiunile în cazul nerespectării sale.
Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial, începând să producă efecte juridice începând cu data de 29 mai 2023. În cazul șoferilor care nu o vor respecta, aceștia vor fi sancționați cu amenzi destul de usturătoare. Noua lege prevede modificarea kilometrajului real, o practică destul de întâlnită în România, fapt care va fi total interzis.
Legea nr. 142/2023 prevede că toate valorile indicate de odometrele mașinilor de la noi din țară vor putea fi consultate într-un registru electronic care se află în gestiunea Registrului Auto Român. Acest registru este programat a apărea începând cu anul următor.
Șoferii care doresc să modifice kilometrajul real al mașinii în scopul de a o vinde „cu mai puțini kilometri” vor fi sancționați. De asemenea, aceștia vor fi obligați să repare sau chiar să înlocuiască kilometrajul imediat, în cazul în care acesta nu mai funcționează în mod corect sau este defect.
„Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”, după cum se arată în legea publicată ce va intra în vigoare în data de 29 mai 2023.
Legea prevede și definirea manipulării odometrului, astfel că textul arată că practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul ca fiind definiția „măsluirii” kilometrajului.
Ce va fi interzis din 29 mai 2023 atunci când vei dori să vinzi o mașină
Pe de altă parte, noua lege nu prevede și sancțiunile care îi așteaptă pe cei care încalcă acest act normativ. Dacă în prima versiune a proiectului de lege, era prevăzută închisoarea pentru modificarea kilometrajului, fiind infracțiune care se pedepsea cu închisoarea de la o lună sau un an, ori cu amendă, noua lege nu face vreo trimitere în acest sens.
Astfel, cei care aleg să dea kilometrii mașinii înapoi nu știu momentan ce pedeapsă îi așteaptă. De asemenea, legea mai prevede și faptul că, începând cu toamna lui 2024, cel care vine mașina va trebui să-i înmâneze cumpărătorului un certificat eliberat de RAR în care să se regăsească mai multe informații.
Certificatul va cuprinde istoricul kilometrajului, informații despre daunele care au provocat avarii ale sistemului de direcție, celui de frânare, sau dacă structura de rezistență a caroseriei sau a șasiului au fost afectate în mod grav. Acest certificat va fi eliberat vânzătorului contra cost și va avea o valabilitate de 60 de zile din data eliberării documentului.