28 sept. 2023 | 23:41

Eroul român condamnat de comuniști la temniță grea: Povestea de viață a lui Teodor Greceanu, scenariu de film

ACTUALITATE
Eroul român condamnat de comuniști la temniță grea: Povestea de viață a lui Teodor Greceanu, scenariu de film

Eroul Teodor Greceanu este, fără îndoială, o emblemă în ceea ce privește tragediile aviatorilor români din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Aviatorul a participat la mai bine de 800 de misiuni aeriene

A participat în peste 800 de misiuni aeriene, dintre care 100 au fost lupte, reușind să iasă învingător multe. A fost decorat cu un număr impresionant de medalii.

După încheierea conflictului, a fost invitat, alături de Ion Milu, la Wiener-Neustadt, pentru a participa la o demonstrație aviatică a tehnologiei militare germane, prezentând avionul de vânătoare folosit de români, un Bf 109G produs la uzinele IAR Brașov.

Teodor Greceanu susține că acolo i s-a cerut să piloteze chiar și celebrul avion Me 262. Acesta ar fi fost primul zbor al unui pilot român pe un avion de vânătoare cu reacție.

Întors într-o țară ai cărei lideri disprețuiau și negau sacrificiul soldaților români pe Frontul de Est, Greceanu s-a simțit marginalizat și mereu sub amenințarea arestării.

Vezi și: Cele mai bizare avioane din istorie. Geniul care a vrut să costruiască o aeronavă militară invizibilă și-a sigilat, prin testament, toate studiile timp de 300 de ani

poveste Teodor Greceanu pilotul condamnat de comunisti la temnita

Teodor Greceanu pilotul condamnat de comunisti la temnita

Tragedia unui aviator în închisorile Securității

În 1947, a fost dat afară din armată și a lucrat în diverse slujbe, ajutându-i în secret pe cei care doreau să părăsească țara, în ciuda riscurilor.

Pe 4 martie 1949, se trezește cu ofițeri ai Securității în casa sa din București.

A fost supus torturii timp de două luni, iar la final a fost condamnat și închis pentru presupuse crime împotriva ordinii sociale, sub pretextul presupuselor legături cu o mișcare de rezistență.

Vezi și: Românul de geniu care fura curent și repara ceasurile colegilor ca să-și îndeplinească visul de a zbura. Aurel Vlaicu a scăpat cu viață dintr-un accident, dar nu din al doilea

Messerschmitt 109, avionul pilotat de Greceanu în cel de-al Doilea Război Mondial.

Messerschmitt 109, avionul pilotat de Teodor Greceanu în cel de-al Doilea Război Mondial.

Planul îndrăzneț de evadare de la Aiud

În 1951, a fost transferat la Aiud, unde profesorii Mircea Vulcănescu și Nicolae Mărgineanu deja planificau o evadare în masă pentru o parte dintre cei 6.000 de prizonieri.

Aceștia urmau să intre în contact cu rezistența anticomunistă din munți și să creeze un nucleu al luptei împotriva comuniștilor.

Sperau, de asemenea, ca prizonierii din alte închisori să le urmeze exemplul. Cu toate acestea, planul lor nu s-a materializat așa cum sperau.

Vezi și: Epava unei nave japoneze ce a căzut în luptă în Al Doilea Război Mondial, „sub lupa” experților. Metoda inedită cu care a fost studiată

Cum a încercat eroul român să „prindă libertatea de picior”

După pregătiri intense, Greceanu, Sirianu și Spulbatu au început evadarea pe 21 decembrie. Alegerea acestei zile nu a fost întâmplătoare, deoarece pe 21 decembrie se sărbătorea ziua de naștere a lui Stalin.

Ținând cont de afinitatea gardienilor pentru alcool, cei trei prizonieri au profitat de neglijența acestora și s-au ascuns în spatele unei stive de lemne, pe drumul lor dinspre fabrică spre celule.

Gardienii, deja alcoolizați, nu i-au numărat bine pe deținuți și nu au observat că lipseau trei dintre ei. Greceanu, Sirianu și Spulbatu s-au îndreptat spre uscătoria închisorii.

Cei trei s-au furișat până la un zid și l-au sărit.

După evadare, Teodor Greceanu și ceilalți doi camarazi au fost supuși unor tratamente inumane.

Vezi și: Nu avea picioare, dar a reușit să facă istorie în aviație. Povestea curajosului pilot George Bănciulescu [VIDEO]

I-au fost amputate ambele picioare

Greceanu a fost ținut timp de două zile cu picioarele într-un bloc de gheață de jumătate de metru, ceea ce a dus la leziuni grave și, în cele din urmă, la amputarea ambelor picioare.

În ceea ce îi privește pe ceilalți doi, Valeriu Sirianu a fost prins de-a lungul râului Mureș după o fugă de doar o zi, deoarece era pe punctul de a muri de frig.

Gheorghe Spulbatu a fost împușcat de trei ori și a reușit să se urce într-un tren, dar a fost prins și el câteva zile mai târziu. S-a ascuns la o veche prietenă, dar aceasta l-a trădat.

Toți cei trei au fost condamnați la moarte, dar Greceanu a scăpat doar cu o sentință de temniță grea.

În 1964, Teodor Greceanu a fost eliberat. Patru ani mai târziu, el murea ca un om liber.

Vezi și: Regina Elisabeta a II-a, în Al Doilea Război Mondial: ce rol a îndeplinit în armată, cum a ajutat

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele