01 nov. 2023 | 11:35

Elefanții „aud” cu picioarele: Ce au descoperit cercetătorii într-un nou studiu

ACTUALITATE
Elefanții

Elefanții sunt fascinanți din multe motive: capacitatea lor de a avea grijă unul de celălalt, acele trunchiuri incredibil adaptate și capacitatea de a lupta împotriva schimbărilor climatice. Un element al unui elefant care nu primește atât de mult credit pe cât merită sunt picioarele lor.

De ce „aud” elefanții cu picioarele

Să începem cu elementele de bază. Potrivit Kynsa Elephant Park, circumferința piciorului unui elefant este aproximativ egală cu jumătate din înălțimea umărului lui. Deși aceasta ar putea fi cea mai bună presupunere folosită pentru a ajuta la judecarea vârstei unui elefant, piciorul mediu de elefant este de aproximativ 40-50 de centimetri în diametru, în funcție de specie.

Majoritatea oamenilor sunt de acord că elefanții au cinci degete, deși unghiile de la picioare variază în funcție de specia de elefant. Elefanții africani de pădure și elefanții asiatici au picioarele din față cu cinci degete și cinci unghii fiecare, în timp ce picioarele din spate au doar patru unghii. Elefanții africani au patru unghii de la picioarele în față și trei pe spate, potrivit A-Z Animals.

„Structura unică a piciorului trebuie în mod clar considerată un lucru cheie”, a spus Matthew Vickaryous, specialist de vertebrate la Universitatea din Guelph din Canada.

„Piciorul elefantului este foarte complex”.

Ce spun cercetătorii

A existat chiar un studiu care sugera că elefanții ar putea avea un al șaselea deget de la picior bazat pe o structură din stratul adipos al suprafeței. Având în vedere că degetele de la picioare sunt destul de verticale pe podea, aranjarea oaselor piciorului sugerează că elefanții merg, de fapt, în vârful picioarelor cu încheieturile sau călcâiele libere de sol. S-a descoperit că al șaselea „deget” este similar cu un deget de la picior, dar este de fapt o bucată mare de cartilaj care ajută la susținerea greutății mamiferului masiv de deasupra lui.

Există, de asemenea, unele sugestii că elefanții pot auzi prin picioare. În timp ce urechile lor impresionant de mari pot capta sunetele de la o distanță considerabilă, dovezile sugerează că vibrațiile de joasă frecvență cauzate de alte animale pot fi captate în pernuțele pahidermului și transmise creierului.

Acest lucru se datorează faptului că picioarele lor sunt pline de receptori numiți corpusculi Pacinieni. Aceștia sunt conectați cu partea a creierului care procesează atingerea. Din punct de vedere tehnic, atunci când elefanții „aud” prin picioare, este de fapt simțul tactil care este folosit. Dar o combinație a acestei metode și a auzului tradițional îi poate ajuta pe elefanți să ia decizii bazate pe sunete.