După trei zile de la tragedie, Siria primește în sfârșit ajutor din partea ONU. Șase camioane sunt pe drum
Timp de trei zile de la cutremurul de luni, niciun ajutor nu a sosit la punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa, care leagă Turcia de zonele controlate de rebeli din nordul Siriei – doar 300 de corpuri, potrivit administrației care controlează singurul punct de acces între cele două țări.
Siria așteaptă șase camioane ONU
Imediat după cutremur, Națiunile Unite au declarat că drumurile către punctul de trecere erau blocate, dar începând de miercuri erau libere, ceea ce ridică întrebări cu privire la motivul pentru care a durat atât de mult timp pentru ca ajutoarele să ajungă.
Situația din Siria este foarte diferită de cea din Turcia, unde 70 de țări și 14 organizații internaționale au oferit prompt echipe de salvatori, donații și ajutor.
Ministrul sirian de externe Faisal Mekdad spune că orice ajutor pe care îl primește trebuie să treacă prin capitala Damasc.
„Statul sirian este pregătit să permită intrarea ajutoarelor în toate regiunile, cu condiția ca acestea să nu ajungă la grupurile armate teroriste”, a declarat el.
Acest lucru face ca zonele controlate de rebeli să depindă de grupurile de ajutor, inclusiv de ONU, care speră să înceapă joi să transfere ajutoarele pentru nordul Siriei.
Alloush a declarat că i s-a spus că se așteaptă șase camioane de ajutor până la prânz, care vor transporta articole sanitare și „posibil alimente”.
Milioane de oameni care trăiesc în zonele controlate de rebeli din nordul Siriei sufereau deja de efectele sărăciei extreme și de o epidemie de holeră atunci când a avut loc cutremurul. Acum, mulți se descurcă cum pot.
Livrarea de provizii urgente în zonele afectate de cutremur din nordul Siriei a fost complicată de un război civil de lungă durată între forțele de opoziție și guvernul sirian, condus de președintele Bashar al-Assad, care este acuzat că își ucide propriul popor.
Siria, uitată de lume
Cu sute de persoane blocate printre dărâmături, salvatorii au deplâns lipsa asistenței umanitare internaționale, de care Siria are nevoie disperată după cutremurul devastator care a făcut mii de victime în nord-vestul Siriei.
În timp ce echipe de salvare și voluntari din întreaga lume s-au îndreptat spre Turcia, voluntarii medicali atrag atenția asupra inacțiunii comunității globale atunci când vine vorba de această țară, deja distrusă de război.
Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că trimite echipe și trei zboruri cu provizii medicale în Turcia și Siria.
„Nevoile de sănătate sunt enorme”, a declarat Dr. Iman Shankiti, reprezentantul OMS pentru Siria.
De asemenea, multe mii de persoane sunt rănite, a spus Shankiti, adăugând că sistemul de sănătate sirian este deja în genunchi după ani de război.
În nord-vestul Siriei, răspunsul internațional lent este o chestiune de viață și de moarte pentru sute de persoane încă prinse sub betonul clădirilor prăbușite.