13 sept. 2023 | 20:25

Drama intelectualului nefericit în dragoste: După o neîmplinire, ilustrul Alexandru Odobescu sfârșește tragic VIDEO

ACTUALITATE
Drama intelectualului nefericit în dragoste: După o neîmplinire, ilustrul Alexandru Odobescu sfârșește tragic VIDEO

Alexandru Odobescu s-a născut la București pe 23 iunie 1834, fiind al doilea copil al generalului Ioan Odobescu, care s-a opus mișcării revoluționare din 1848, și al Ecaterinei Caracaș, cunoscută sub numele de Catinca, una dintre cele mai frumoase și mai cultivate femei ale vremii respective.

Alexandru Odobescu - imagine de arhivă

Alexandru Odobescu – imagine de arhivă

Ascensiunea lui Alexandru Odobescu

În primii ani ai copilăriei, a primit educație acasă, fiind elevul institutorului Bârzotescu. În 1848, a început studiile la Colegiul Sfântul Sava, reușind să obțină un loc acolo după un examen susținut alături de Petrache Poenaru.

În timpul școlii, a fost coleg cu viitorul pictor Theodor Aman și cu poetul Alexandru Sihleanu. Aici, a dezvoltat o pasiune pentru istorie și literatură, scriind prima sa încercare literară, „Mihai Viteazul”, o tragedie în trei acte.

În 1850, a plecat să studieze la Collège de France din Paris, unde a avut profesori precum istoricii Jules Michelet și Edgar Quinet, care sprijineau cauza națională a românilor.

În timpul studiilor sale, s-a alăturat Societății Studenților Români. Împreună cu colegii săi de la Paris, a fondat pe 14 februarie 1851 Junimea Românească, o societate politică și culturală a studenților.

În această perioadă, s-a apropiat de revoluționari exilați și a devenit prieten cu Nicolae Bălcescu, Nicolae Golescu, C.A. Rosetti și Gheorghe Magheru.

În anul 1858 căsătorit cu Alexandra (Sașa) Prejbeanu, fiica contelui Pavel Kiseleff, care era guvernatorul rus al Țărilor Române, și a Ruxandrei Băleanu, amanta contelui.

Scriitorul a fost ulterior numit director în Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice, prin ordinul lui Alexandru Ioan Cuza. În 1863, a devenit ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, apoi ministru interimar la Ministerul Afacerilor Externe.

În 1880, s-a stabilit la Paris, unde a ocupat funcția de secretar de legație timp de un an. În următorii zece ani, a scris prolific, abordând atât literatura, cât și studiile științifice. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este monografia de arheologie intitulată Tezaurul de la Pietroasa, publicată în 1889 la Paris.

După întoarcerea în țară, în 1891, Alexandru Odobescu a devenit directorul Școlii Normale Superioare și a contribuit semnificativ la dezvoltarea învățământului. A publicat mai multe manuale școlare, inclusiv un manual de gramatică și un abecedar care au fost foarte apreciate în epocă.

Alexandru Odobescu - imagine de arhivă

Alexandru Odobescu – imagine de arhivă

Moartea lui Alexandru Odobescu

Cărturarul Alexandru Odobescu s-a stins din viață pe data de 10 noiembrie 1895, iar vestea morții sale a fost urmărită cu mare interes în ziarele vremii.

Tragedia a constat în sinuciderea prin supradoză de morfină, mânat de o dezamăgire în dragoste.

Desigur, acest lucru a atras atenția și a stârnit curiozitatea publicului, deoarece Alexandru Odobescu era căsătorit de mult timp cu Sașa Prejbeanu.

Cu toate acestea, el s-a îndrăgostit de o frumoasă profesoară de geografie numită Hortensia Racoviță. Această poveste de dragoste interzisă a fost un subiect de interes în societatea bucureșteană a sfârșitului de secol XIX, întrucât Hortensia era cu 30 de ani mai tânără decât el și era considerată o adevărată femeie fatală a vremurilor.

Hortensia Racoviță a avut o viață marcată de relații complicate. Ea fusese căsătorită inițial cu dramaturgul Alexandru Davila, fiul medicului Carol Davila și al Anicăi Racoviță.

Cu toate acestea, cei doi au divorțat. Apoi, Hortensia s-a căsătorit cu Dumitru Racoviță, secretarul personal al lui Titu Maiorescu. După moartea lui Dumitru, Hortensia a rămas văduvă și a intrat în contact cu Alexandru Odobescu.

La început, Hortensia pare că a acceptat avansurile lui Odobescu, însă ulterior a început să-l respingă pe vârstnicul scriitor. Situația s-a complicat atunci când Odobescu a dezvoltat o dependență tot mai mare de morfină, o substanță pe care o consumase deja de ceva timp.

Soția sa a încercat să găsească o soluție pentru a-l ajuta pe Odobescu, sugerându-i Hortensiei să se căsătorească cu el și fiind dispusă să divorțeze fără pretenții materiale.

Cu toate acestea, propunerea nu a fost acceptată de Hortensia, iar Odobescu nu a văzut altă ieșire din drama sa sentimentală decât să-și pună capăt zilelor.

În același an, Hortensia s-a recăsătorit cu profesorul de geografie Gheorghe Buzoianu, care era și el autor de manuale, scriitor și publicist.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele