„Dosar” de la SRI, făcut public: agenții s-au prins de cum ascund profiturile marile companii
În plină discuție despre deficitul bugetar și în condițiile în care Guvernul instituie un regim fiscal aspru pentru contribuabili, apar informații interesante chiar de la SRI.
Conform unui raport al instituției pe anul 2020, se pare că există mai multe situații în care companii cu capital străin au ascuns profitul prin tranzacții cu firme afiliate.
SRI face lumină în bugetul public
„Vulnerabilitățile la adresa sustenabilității bugetare au fost amplificate și de manipularea, de către societăți autohtone cu capital străin, a prețurilor de transfer în cadrul tranzacțiilor cu societățile afiliate, în vederea diminuării sau neevidențierii profitului, precum și în scopul externalizării de fonduri către agenți economici din țările de proveniență a capitalurilor. Efecte negative au fost generate și de demersurile unor societăți de direcționare de sume impozabile către entități offshore”, conform documentului.
Citește și Noile taxe pe venituri independente, lovitură cruntă pentru românii care câștigă puțin
România trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a acoperi gaura bugetară
În timp ce aflăm cum băieții deștepți au ocolit fiscalitatea din România, contribuabililor cinstiți e posibil să li se pună pe umeri o povară fiscală și mai mare, dacă ținem cont de recomandarea pe care a făcută Fondul Monetar Internațional României, după ce a analizat atent situația noastră.
Citește și Cine face bani e dator să dea și la buget: altă taxă de 15% scoasă „din burtă”
„Alte reforme în ceea ce privește taxele sunt necesare pentru a crește veniturile, eficientă și corectitudinea.
O creștere a veniturilor de peste 2% din PIB în afară celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani”, a transmis delegația FMI, care a analizat situația din țară noastră.
„Amploarea unor ajustări fiscale suplimentare, via reduceri de cheltuieile şi îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor, este limitată. Actualele revizuiri de cheltuieli sunt binevenite şi, în timp, ar putea eficientiza cheltuieile guvernamentale dar este puţin probabil să ducă la economii importante. Mai mult, susţinerea populaţiei în vârstă, rezolvarea nevoilor sociale şi îmbunătăţirea serviciilor publice, în special a sistemului de învăţământ şi sănătate la standardele UE, cere cheltuieli bine concentrate şi adecvate”, susţin experţii FMI.