Dispar vizele de SUA, vestea așteptată de milioane de români. Când vei merge în America doar cu pașaportul
Cetățenii din România, Bulgaria, Cipru și Croația sunt singurii din cadrul Uniunii Europene care mai au nevoie în 2023 de viză pentru a intra în Statele Unite ale Americii. Această realitate ar fi trebuit să se schimbe de mult timp, dar modificările s-au tot amânat.
Cu un pic de noroc, vizele românilor pentru SUA vor fi desființate începând cu anul viitor, după cum a afirmat premierul Marcel Ciolacu în urma discuțiilor cu reprezentantul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry. Ca referință, Kerry se află în România pentru a participa la Summit-ul și Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la București.
Când dispar vizele pentru SUA ale românilor
”Totodată, prim-ministrul Marcel Ciolacu a reafirmat dorința României de a înregistra progrese în privința includerii cetățenilor români în programul Visa Waiver al SUA, astfel încât anul viitor să fie îndeplinite condițiile necesare pentru atingerea acestui obiectiv”, a transmis Guvernul.
Pentru context, în teorie, programul Visa Waiver este corelat cu rata de refuz a cetățenilor români când solicită o viză în mod tradițional, la Ambasada Americii, iar în ultimii ani, procentul lor a crescut. În 2020 a fost de 10,14%, în 2021 a sărit la 17,03%, în condițiile în care ar fi trebuit să scadă sub 3% pentru eliminare vizelor pentru români, după cum se arată într-un document al departamentului de stat al SUA.
Pentru renunțarea la vize pentru români, la scurt timp după ocuparea funcției de premier Ciolacu a înființat un Comitet pentru aderarea României la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii, Visa Waiver Program. Din structura lui fac parte reprezentanți ai Cancelariei Primului Ministru, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției și Serviciului Român de Informații.
Printre altele, Comitetul va iniția și coordona ″campanii de informare și conștientizare publică pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la Programul Visa Waiver și procesul de aderare la acest program, inclusiv prin furnizarea de informații clare și accesibile despre cerințe, proceduri și beneficii, precum și răspunsuri la întrebările și preocupările cetățenilor, alături de instituțiile competente″. Rămâne să vedem dacă promisiunea lui Ciolacu legată de anul viitor se va materializa, deși cifrele actuale par să-l contrazică.