Dispar banii cash, fug oamenii de numerar: schimbarea inevitabilă care trebuia să mai întârzie
Tranziția de la numerar sau cash către soluții de plată digitale era inevitabilă de mulți ani, dar după ce pandemia a schimbat semnificativ obiceiurile de consum ale oamenilor, procesul s-a accelerat și tot mai multe țări migrează spre o economie ”cashless” (fără cash).
O schimbare radicală de comportament când vine vorba de practicile de plată s-a putut observa în ultimii ani în Australia. Un raport realizat de FIS, o companie de tehnologie financiară, a insistat pe faptul că, în 2022, doar 6% din plățile efectuate la puncte de vânzare (POS) au implicat numerar. Aceasta este a doua cea mai scăzută rată de utilizare a plăților cu cash după Norvegia (4%) din cele 40 de teritorii analizate, conform The New Daily.
Până și cardurile sunt înlocuite de portofele digitale
Deși tranziția de la cash implică de cele mai multe ori plăți cu cardul de credit sau debit, portofelele digitale câștigă teren, plățile cu telefonul sau ceasu inteligent. Conform FIS, până în 2026, cota de piață de soluțiilor digitale de plată se va dubla.
În mod previzibil, nu se va petrece în același timp în fiecare colț al lumii, dar australienii se pare că sunt înaintea trendului, începând să se îndepărteze de numerar încă de acum 15 ani. Rămâne doar să înlocuiască tot mai mulți oameni plățile cu cardul cu cele efectuate cu un smartphone sau alt gadget de plată.
În 2019, în Australia, aproximativ 9% din tranzacțiile efectuate cu cardul au implicat utilizare unui portofel digital, o soluție de plată mobilă, conform Reserve Bank of Australia. În 2022, acel procent a sărit la 12%, conform FIS.
„Nici nu mai trebuie să-mi scot portofelul. Am telefonul la îndemână și pot plăti astfel pentru tot felul de lucruri”, a spus David Tuffley, un expert în securitatea cibernetică de la Universitatea Griffith. El susține că fluxul redus de numerar din societate ar putea fi atractiv pentru guvern, deoarece ar pune la grea încercare „economia la negru”, care funcționează în afara sistemului fiscal și de reglementare.
Printre țările care par să țină cu dinții de numerar se numără Thailanda, Japonia, Spania și Germania ”Sunt obișnuiți să manipuleze numerar și să folosească numerar și nu vor să renunțe la el și să vadă că devine din ce în ce mai dificil de folosit”, a atras atenția Steve Worthington, profesor în cadrul Universității de Tehnologie Swinburne.
Australienii sunt excepția de la regulă. „Există o teorie conform căreia australienii adoptă foarte repede noile tehnologii și, cu siguranță, acesta a fost cazul și în ceea ce privește plata cu cardul și cu plățile digitale pe telefon”, a concluzionat profesorul.