20 ian. 2023 | 08:50

Dintr-o forță economică a Europei de Est, România e azi o umbră: am ajuns piață de desfacere pentru Occident

ACTUALITATE
Dintr-o forță economică a Europei de Est, România e azi o umbră: am ajuns piață de desfacere pentru Occident

Au apus vremurile în care România exporta masiv fel și fel de bunuri, impunându-se în regiunea est-europeană ca un adevărat lider. Astăzi suntem o mare piață de desfacere, cu o economie bazată exagerat de mult pe importuri.

Ce mai producem noi în țara noastră? Aproape nimic. Exportăm masiv materie primă și importăm produsul de 10 ori mai scump, în timp ce uzinele și fabricile noastre au fost transformate în fiare vechi.

Cine e de vina, cine nu? … nu știm sau nu are sens să încercăm să ne dăm cu părerea, din dorința de a ne păstra imparțialitatea politică, cert este că suntem într-o situație ce cu greu de remediat, dacă nu se va investi masiv în această direcție, dacă nu vom avea lideri cu viziune și cu dorința de a conferi României locul pe care-l merită în regiune și-n lume.

Suntem o țară plină de bogății, dar populată de oameni din ce în ce mai săraci și pesimiști, fiindcă nu știm să ne cultivăm ceea ce natura ne-a dat din plin și ceea ce ne face în multe aspecte unici în întreaga lume.

Dacă analizezi situația în amănunt, te trec fiorii. În primele 9 luni din anul precedent, importurile au depășit exporturile cu un volum echivalent cu 12,3% din PIB cumulat pe primele trei trimestre din 2022, în creștere față de aceeași perioadă din 2021 (10,3%) sau 2020 (8,7%), conform unei analize Alpha Bank.

Se pare că avem un deficit comercial în creștere, ceea ce înseamnă că importăm mai multe mărfuri decât suntem capabili să exportăm, iar acest indicator nu este unul sănătos pentru economie.

Pentru persoanele nefamiliarizate cu termenii economici, menționăm că o balanță comercială a unui stat poate fi pozitivă sau negativă. Când e pozitivă, înseamnă că țara exportă mai multe bunuri și servicii decât le importă. Când este negativă, vorbim de un „deficit comercial”, deci suntem dependenți de importuri.

Suntem piață de desfacere pentru țările bogate, noi nu mai producem aproape nimic

De exemplu, un alt aspect deosebit de îngrijorător este acela că suntem mari importatori de produse agroalimentare. Un semnal de alarmă în acest sens este tras chiar de către directorul Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

„Eu aş dori să pun în discuţie – şi poate e loc de o dezbatere foarte largă – cât importă România inflaţie, cel puţin pe produsele agricole, în contextul în care ne aflăm. Poate găsim soluţii să nu mai avem o asemenea problemă într-o perioadă următoare, mai ales că nu este o problemă pe care o putem rezolva de pe o zi pe alta. Şi aş dori să vă dau numai câteva cifre din două planuri diferite.

Pe de o parte, inflaţia pe care o avem în ţările dezvoltate, pe produsele agroalimentare, este vorba de Germania. Germania a avut în octombrie în raport cu octombrie anul trecut o inflaţie de peste 20%, Polonia 22%, Olanda 14% şi Ungaria 40%. România a avut o inflaţie mare pe produsele agroalimentare, peste 20%. De ce am dat aceste cifre? Le dau şi pe următoarele. România este mare importatoare de produse agroalimentare cel puţin din cele 3 ţări importante: Germania, Ungaria, Polonia”, a semnalat președintele INS.