08 mai 2023 | 12:21

Dezavantajele navetelor lungi: ce se întâmplă când stai prea mult pe drumuri, concluzia oamenilor de știință

ACTUALITATE
Dezavantajele navetelor lungi: ce se întâmplă când stai prea mult pe drumuri, concluzia oamenilor de știință

În ultimul an, un număr tot mai mare de companii le-au cerut angajaților să se întoarcă la birou: fie cu normă întreagă, fie cu normă parțială, după ani de muncă la distanță, din cauza pandemiei.

O nouă cercetare, finalizată la sfârșitul anului 2022, a constatat că o navetă lungă spre și de la locul de muncă este asociată cu mai puțină activate fizică, dar și cu lipsa de somn, în general. Alternativ, poate fi asociată inclusiv cu diverse adicții.

Și, în funcție de locul în care se află biroul tău, s-ar putea să dezvolți predispoziție spre alcoolism.

Pentru a realiza cercetarea, s-a folosit date din Sondajul longitudinal suedez al sănătății, din perioada 2012-2018.

Așadar, au fost analizate răspunsurile a aproximativ 13.000 de participanți cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani pe o serie de subiecte, cu referire la stilul de viață: de exemplu, cât de des au făcut mișcare, dacă au băut sau fumează și greutatea, ocupația, cât de stresați erau în legătură cu munca și dacă au avut vreo afecțiune de sănătate preexistentă.

Ce au descoperit oamenii de știință

S-a descoperit că naveta mai lungă de 3 km a crescut probabilitatea de a fi inactiv fizic și supraponderal și de a avea un somn rău.

Oamenii care au lucrat mai mult de 40 de ore și au făcut naveta mai mult de cinci ore în fiecare săptămână au avut mai multe șanse să fie inactivi fizic și să aibă probleme de somn, în comparație cu perioadele în care fac naveta doar între una și cinci ore pe săptămână.

Acest lucru poate fi cauzat de faptul că avi puțin timp pentru exerciții fizice sau stresului care face somnul dificil.

Analizele oamenilor de știință au arătat, de asemenea, că participanții aveau mai multe șanse să aibă obiceiuri dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool, pentru a-și calma nervii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele