10 mart. 2023 | 07:30

Dezastrul românilor cu credite, confirmat: se scumpesc banii, ”vom atinge nivelul de vârf al dobânzilor”

ACTUALITATE
Dezastrul românilor cu credite, confirmat: se scumpesc banii, ”vom atinge nivelul de vârf al dobânzilor”

Dintr-un punct de vedere, 2023 a început cu o rată a inflației mai mică pentru români. Din păcate, criza financiară începută anul trecut își arată în continuare dinții, iar primii care vor avea de suferit sunt cei cu credite ipotecare. Dobânzile vor continua să crească, iar decizia în acest sens nici măcar nu se va lua la nivel național.

Banca Centrală a Europei, principalul organism financiar de pe bătrânul continent și singurul care poate lua măsuri importante pentru diminuarea inflației, a venit cu un avertisment foarte important pentru cei care au credite la băncii. În opinia unui înaltă oficial al instituției, pentru ca efectele crizei financiare să se diminueze, BCE ar trebui să majoreze dobânzile cu 50 de puncte de bază la fiecare dintre următoarele sale patru reuniuni de politică monetară. Practic, vorbim de o creștere de 2% a dobânzilor la nivel european, creștere care, inevitabil, va fi transpusă și în politice monetare ale băncilor din România. Soluția pentru reducerea inflației detaliată mai sus a venit din partea lui Robert Holzmann, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene într-un interviu acordat publicației Handelsblatt.

Ce se întâmplă cu dobânzile la nivel european ajunge și în România

Pentru context, din momentul în care au început să crească dobânzile la credite ale românilor, ca o consecință a creșterii ROBOR și IRCC, acele majorări au fost, printre altele, rezultatul măsurilor BCE început din luna iulie a anului trecut. Ca referință, Banca a majorat dobânzile de referință de cinci ori cu un total de trei puncte procentuale și, după cum au simțit românii, a fost vorba de o creștere fără precedent în istoria instituției. Partea un pic ciudată este că aceste măsuri sunt menite să scadă inflația din descurajarea achizițiilor și a noilor credite, dar având în vedere numărul tranzacțiilor imobiliare din România, nu funcționează teribil de bine.

În orice caz, Holzmann speră la creștere cu câte 0,5% a dobânzilor la fiecare dintre reuniunile de politică monetară din martie, mai, iunie și iulie. „Mă aştept să dureze foarte mult până când inflaţia va scădea semnificativ. Speranţa mea este că în următoarele 12 luni vom atinge nivelul de vârf al dobânzilor”, a declarat Holzmann, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Austriei.

Acesta este însă departe de a fi începutul sfârșitului pentru dobânzile monetare în creștere, pentru că BCE își dorește să reducă inflația la 2%. ”Dacă în viitorul apropiat vrem să readucem inflaţia la 2%, trebuie să fim restrictivi”, susţine Holzmann. La momentul de față, tata anuală a inflaţiei în cele 20 de ţări din zona euro a încetinit la 8,5% în februarie, de la 8,6% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al preţurilor de 8,2%, conform Economedia.ro. În ceea ce privește prognozele actuale ale BCE, în zona euro, se estimează o inflație de 6,3% pe final de 2023 și 3,4% în 2024.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele