15 oct. 2023 | 10:47

Devierea fulgerelor a devenit realitate. Care este explicația, cum au reușit cercetătorii să facă acest lucru

ACTUALITATE
Devierea fulgerelor a devenit realitate. Care este explicația, cum au reușit cercetătorii să facă acest lucru

Pentru prima oară în istorie, oamenii de știință au transformat devierea fulgerelor în realitate. O veste bună pentru toți cei care se tem de forța teribilă a acestor descărcări electrice și un pas major înainte făcut în această privință de la inventarea paratrăsnetului de către Benjamin Franklin, acum 270 de ani.

Cine a inventat paratrăsnetul ce ne ferește de fulgere

Probabil că nu există persoană care să nu se teamă de fulgere. Puterea înfricoșătoare a acestora ne face pe toți să încercăm să ne protejăm cu putem mai bine de mânia lui Zeus, dacă e să ne luăm după grecii antici.

Inventarea paratrăsnetului de către marele om politic și de știință american, Benjamin Franklin, în 1753, a salvat, probabil, multe vieți și a adus ușurare în multe piepturi.

Dar, după 250 de ani de atunci, oamenii de știință au reușit să facă un pas major înainte, astfel că devierea fulgerelor a devenit o realitate.

Citește și: Ce sunt ”fulgerele” de pe planeta Venus, de fapt. Descoperirea surprinzătoare a specialiștilor, cum se explică

O echipă de cercetători de la ENSTA Paris, cea mai veche școală de inginerie din Franța, au descoperit că laserele pot juca rolul de paratrăsnete virtuale, redirecționând descărcările electrice.

Cum s-a reușit devierea fulgerelor

Pentru asta, ei au plasat o mașină de laser de mărimea unui automobil lângă turnul de telecomunicații de pe muntele Säntis, din Elveția.

Turnul respectiv a fost ales pentru că – în ciuda ideii că fulgerul nu lovește de două ori în același loc – este „luat la țintă” de fulgere de nu mai puțin de 100 de ori pe an, un record pentru Europa.

Citește și: Un noiembrie cum nu a mai fost, vin ninsorile şi gerul. Prognoza meteo pentru penultima lună a anului 2023

În timpul unei furtuni ce a durat 6 ore, pulsațiile laser au reușit să controleze direcția a patru descărcări electrice. Într-o filmare video a evenimentului, se vede cum un fulger urmărește raza laser pe o distanță de cel puțin 50 de metri.

„Deși această cercetare pe teren este activă de mai mult de 20 de ani, este prima oară când obținem un efect real în devierea fulgerelor, ceea ce confirmă rezultatele de laborator”, au scris autorii studiului publicat în Nature Photonics.

Legătura cu puterea laserelor

Două încercări anterioare au eșuat, iar cercetătorii atribuie succesul ultimului experiment faptului că au folosit un laser cu o frecvență mult mai înaltă.

Deși devierea fulgerelor reușită de echipă este, indiscutabil, un lucru extraordinar, se pune întrebarea dacă ea este și viabilă în mod practic, în viața de zi cu zi. Este clar că ghidarea unei descărcări electrice nu va fi ieftină.

Citește și: Cele mai interesante și utile invenții ale lui Benjamin Franklin

Cercetătorilor le-a luat trei ani să construiască mașina de lasere a cărei putere a fost de ordinul terrawaților, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp. Aceasta înseamnă o cantitate mai mare decât tot consumul de curent electric al Europei.

Oricum, până la găsirea unei soluții practice mai la îndemână, trebuie să știi că turnul de telecomunicații de pe munte, folosit în experiment, a rămas în picioare, nesuferind avarii.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele