07 sept. 2023 | 09:44

Detaliile mai puțin știute despre Muntele Athos, locul unde nu a mai călcat o femeie de 1000 de ani

ACTUALITATE
Detaliile mai puțin știute despre Muntele Athos, locul unde nu a mai călcat o femeie de 1000 de ani

Muntele Athos este o destinație unică din multe puncte de vedere. Este una dintre cele mai sfinte destinații din Grecia. Mai mult, este o organizație ca nicio alta din lume. Astfel, există multe fapte interesante despre Muntele Athos.

Crezi sau nu, dar pe lângă toaletele bărbaților, cluburile de gentlemani și anumite temple, există o întreagă peninsulă în nordul Greciei, acum o republică semiautonomă a călugărilor ortodocși orientali, care de peste 1.000 de ani a interzis femeilor să intre în granițele sale.

De ce nu au voie femeile pe Muntele Athos

În Marea Egee, locuitorii Muntelui Athos sunt privilegiați în mai multe moduri. Acoperite în pădure mediteraneană, versanții Muntelui Athos (cunoscut și sub numele de Muntele Sfânt) găzduiesc douăzeci de mănăstiri uimitoare și alte construcții religioase mai mici, cu vederi asupra coastei. A fost recunoscut ca un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Dar dacă ai început să-ți faci bagajele în căutarea eliberării, există o condiție. Deși Muntele Athos face parte din Uniunea Europeană și se supune legislației UE, care ar trebui să funcționeze pentru a apăra dreptul la egalitatea de gen, este deschis doar bărbaților cu un permis special eliberat de Biroul Pelerinilor Muntelui Athos și în conformitate cu cote stricte (100 ortodocși și 10 vizitatori neortodocși pe zi). Dacă te întrebi de ce, Graham Speake, autorul cărții Mount Athos: Renewal in Paradise, a declarat pentru BBC că „acesta a fost cel mai simplu mod… de a asigura celibatul”.

Interdicția de intrare pentru femei este cunoscută sub numele de avaton și nici măcar nu au permisiunea să fie la mai puțin de 500 de metri de coastă. Mai mult, nici copiii sub 18 ani nu au voie pe Athos.

Ca idee, o singură femeie din istorie a avut voie să pună piciorul pe terenul comunității monahale din Athos. Aceasta a fost Jelena (Helena), împărăteasa sârbă medievală. Ea a fost soția lui Dusan cel Puternic, cel mai puternic conducător sârb din istorie.

Această excludere nu există doar în lumea oamenilor. Chiar și femelele domestice sunt interzise, cum ar fi vacile și găinile. Cu toate acestea, au făcut o excepție pentru pisici, pentru a prinde șoareci, desigur.