Descoperirea fascinantă despre Biblie venită direct de la Vatican: viața lui Iisus, în scrieri antice
ACTUALITATE
Un subiect deosebit de interesant face înconjurul redacțiilor de știri din toată lumea, în această perioadă marcată de spiritualitate, credință, speranță și iubire, din preajma sărbătorilor pascale.
Se pare că ar fi fost descoperit, de curând, un fragment din Biblie, vechi de peste 1750 de ani. Descoperirea a avut loc în Biblioteca Vaticanului și aparține, conform informațiilor disponibile în presa străină, unui cercetător de la Academia de Ştiinţe din Austria (ÖAW).
Descoperirea din Biblie care rescrie istoria religiei, așa cum am învățat-o la școală
Se pare că este vorba despre un fragment unic în lume, mai precis o traducere a Noului Testament realizată în urmă cu 1.750 de ani, potrivit concluziilor la care au ajuns oamenii de știință.
Traducerea în siriacă a fost scrisă cu cel puțin un secol înainte de cele mai vechi manuscrise grecești care au supraviețuit, inclusiv Codex Sinaiticus. Cele mai vechi manuscrise supraviețuitoare cu această traducere siriacă datează din secolul al VI-lea și sunt păstrate în straturile șterse, așa-numitele palimpseste, ale frunzelor de pergament nou scrise.
„Tradiția creștinismului siriac cunoaște mai multe traduceri ale Vechiului și Noului Testament”, spune medievalistul Grigory Kessel. „Până de curând, se știa că doar două manuscrise conțin traducerea siriacă veche a evangheliilor”.
”În zilele acelea, Iisus mergea prin lanurile de grâu în ziua de sabat”, conform celor relatate într-unul dintre pasaje. ”Discipolii lui erau înfometaţi, aşa că au cules boabele și au mâncat din ele. Fariseii au văzut şi i-au spus ‘Priveşte, discipolii tăi fac un lucru interzis de sabat”’.
Claudia Rapp, directorul Institutului de Cercetare Medievală de la OeAW, spune: „Grigory Kessel a făcut o mare descoperire datorită cunoștințelor sale profunde despre vechile texte siriace și despre caracteristicile scenariului”.
„Această descoperire demonstrează cât de productivă și importantă poate fi interacțiunea dintre tehnologiile digitale moderne și cercetarea de bază atunci când avem de-a face cu manuscrise medievale ”, mai spune Claudia Rapp.