Descoperirea care schimbă tot ceea ce știai despre Soare: Explicația oamenilor de știință
Știm că Soarele produce vânturi solare, dar originea acestor fluxuri de particule încărcate rămâne un mister și a făcut obiectul a numeroase studii în ultimele decenii.
Imaginile surprinse anul trecut de instrumentul Extreme Ultraviolet Imager, de la bordul ESA și al Solar Orbiterului NASA, ne-au oferit, totuși, cunoștințele necesare pentru a explica ce alimentează aceste vânturi.
Descoperirea a fost explicată într-o lucrare științifică
Într-o lucrare publicată în Science, o echipă de cercetători a descris cum a observat un număr mare de jeturi care ies dintr-o regiune întunecată a Soarelui numită „gaura coronară”.
Echipa le-a numit „picoflare”, deoarece conțin aproximativ o trilionime din energia a ceea ce poate genera cele mai mari erupții solare. Acestea măsoară câteva sute de kilometri lungime, ating viteze de aproximativ 100 de kilometri pe secundă și durează doar între 20 și 100 de secunde.
Totuși, cercetătorii cred că au puterea de a emite suficientă plasmă la temperatură ridicată pentru a fi considerate o sursă substanțială a vântului solar din sistemul nostru.
De vreme ce găurile coronale sunt cunoscute de mult ca regiuni sursă pentru fenomen, oamenii de știință încă încearcă să descopere mecanismul modului în care fluxurile de plasmă funcționează.
Lakshmi Pradeep Chitta, autorul principal al studiului de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar, a declarat pentru Space:
„Fenomenul pe care l-am observat este cel mai mic și mai slab din punct de vedere energetic din coroana solară și nu fusese observat până acum.
Totuși, conținutul de energie al unuia este egal cu puterea medie consumată de aproximativ 10.000 de gospodării din Marea Britanie pe parcursul unui an întreg”, a spus acesta.
Echipa lui Chitta va continua să monitorizeze găurile coronale și alte surse potențiale de vânt solar folosind Solar Orbiter.
Pe lângă strângerea de date care ne pot oferi în sfârșit răspunsuri despre fluxurile de plasmă responsabile pentru producerea aurorelor aici, pe planeta noastră, observațiile lor ar putea, de asemenea, să facă lumină în ceea ce privește pentru care corona sau atmosfera soarelui este mult, mult mai fierbinte decât suprafața sa.